Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Valaki el tudná magyarázni...

Valaki el tudná magyarázni ezt? (francia nyelvtan)

Figyelt kérdés

Az Y határozói névmásról lenne szó. Egyszerűen nem értem . Igazából ezt a tipikus példát fel tudom fogni

-Tu va au cinéma?

-Oui, J'y vais.

Van még több eset is amikor ezt használják?Valaki el tudná mondani miről is van szó?

2016. aug. 11. 22:40
 1/9 anonim ***** válasza:
87%

Vulgárisan elmagyarázva "ide, oda, itt, ott" a jelentése.

Je connais Paris, j'y habite. - Ismerem Párizst, ott lakom.

Tu viens? J'y vais! - Jössz? Megyek (oda)!

Il est chez toi? Oui, il y est! - Nálad van? Igen, itt van!

És mikor még létezett a Félix Potin nevű áruházlánc Franciaországban, annak ez volt a "mottója":

Félix Potin? On y revient! - Félix Potin? Ide visszajövünk! (Vagy "Ide visszajön az ember!)

Mikor kijöttem, nekem is elég nehéz volt felfognom a jelentését.

De vannak régiók (pl. a lyoni), ahol szire-szóra használják, még akkor is, ha nem kell.

2016. aug. 12. 10:04
 2/9 A kérdező kommentje:
Már nagyon vártam a válaszod, na így már világosabb! Köszönöm.
2016. aug. 12. 15:17
 3/9 anonim ***** válasza:
68%

Ezen kívül minden "à" vonzatos igénél is az "y"-t kell használni, ha a (magyarban) tárgyat helyettesíted. Például:

s'intéresser à quelque chose - érdeklődni vmi iránt

Je m'intéresse à la langue française. - Érdekel a francia nyelv / Érdeklődöm a francia nyelv iránt.

Je m'y intéresse. - Érdeklődöm iránta.

2016. aug. 12. 21:53
 4/9 anonim ***** válasza:
63%

Nem csak az "à" vonzású igéknél használjuk az "y"-t, száz más jelentése is lehet, de nem akartam megzavarni a kérdezőt.

Je peux t'embrasser? - N'y pense même pas! -

Megcsókolhatlak? - Ne is gondolj rá! Eszedbe se jusson! Szó sem lehet róla! stb.

As-tu fait tes devoirs? - Je m'y mets toute de suite. - Megcsináltad a feladataidat? - Máris kezdem. Rögtön nekilátok. stb.

Tu commence à t'habituer à la vie parisienne? - Non, je ne m'y fera jamais. - Kezdesz hozzászokni a párizsi élethez? Nem, soha nem fogom megszokni.

Je te montre, comment faut-il faire, pour que tu y (vagy tu t'y) arrives aussi. - Megmutatom, hogy kell csinálni, hogy te is tudd/hogy neked is sikerüljön.

J'y suis, j'y reste. - Itt vagyok, itt (is) maradok!

Hon(n)i soit, qui mal y pense! - Rossz az, aki rosszra gondol! (Az angol Térdszalagrend jelmondata.)

És még sorolhatnám...

2016. aug. 14. 09:52
 5/9 anonim ***** válasza:
68%

Ezeknél is azért használatos, mivel az "à" lenne a vonzat!

Je peux t'embrasser? - N'y pense même pas! -> penser à faire qc

As-tu fait tes devoirs? - Je m'y mets toute de suite -> se mettre à faire qc

Tu commence à t'habituer à la vie parisienne? - Non, je ne m'y feraI jamais. -> se faire à

Je te montre, comment faut-il faire, pour que tu y (vagy tu t'y) arrives aussi. -> arriver à faire qc

J'y suis, j'y reste. -> itt pedig a helyhatározó ugye, amit már elmagyarázott Julianna.

Én se akartalak összezavarni, kedves Kérdező, csak mivel kérdezted, hogy van-e több eset is, ezért leírtam ezt is. :)

2016. aug. 14. 18:30
 6/9 anonim ***** válasza:
61%
* Tu commences
2016. aug. 14. 18:30
 7/9 anonim ***** válasza:
64%

Ezt kihagytam véletlenül:

Hon(n)i soit, qui mal y pense! -> itt is mivel penser à

2016. aug. 14. 18:41
 8/9 anonim ***** válasza:
73%

Már megint megjelent a lepontozó brigád, amely minden Franciaországgal kapcsolatos kérdésre így reagál az utóbbi időben.

Nem lehet ezt valahol jelenteni?

Kezdem unni!

2016. aug. 14. 20:07
 9/9 anonim ***** válasza:
Igen, ez engem is érdekelne! Eléggé bosszantó, hogy állandóan le vagyunk pontozva a franciás kommentek miatt...
2016. aug. 14. 21:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!