Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Latinosok! Ez miért így van?...

Latinosok! Ez miért így van? (történelem, Diocletianus)

Figyelt kérdés
Nem értek valamit. Ugye a latinban 2 fajta kiejtés van, klasszikus és egyházi. (ha kell erről adok linket, de thinkercap.com-on megtaláljátok) A klasszikus a római kiejtést követi, az egyházi a latin nyelv kiejtésének fejlődését az egyházig/ban. Volt egy Diocletianus nevű római személy, de Diokléciánusznak ejtjük a nevét. Miért? Miért az egyházi nyelvjárásként ejtjük a nevét, és miért nem a klasszikusként?

2016. aug. 1. 13:37
 1/9 A kérdező kommentje:
*thinkerscap.com, bocsi, kimaradt egy "s".
2016. aug. 1. 13:38
 2/9 anonim ***** válasza:
Az ókori római kiejtést nyelvészetileg következtették ki, az egyházi/hagyományos kiejtés pedig az ókoriból természetes fejlődés útján alakult ki.
2016. aug. 1. 16:45
 3/9 A kérdező kommentje:
Igen, de továbbra sem értem, hogy a"t" Diocletianus nevében miért "c". Tudtommal nem egyházi személy volt. Bocsi, ha félreértem, amit írsz, de nekem ez nem világos.
2016. aug. 1. 16:55
 4/9 anonim ***** válasza:

1. Egyrészt a magyarban a közép-európai erazmita kiejtést használják, ami nem azonos az olasz egyházi kiejtéssel.

2. Másrészt mindenütt Európában a hagyományos nemzeti kiejtéssel ejtik ki a római/latin neveket. A klasszikus kiejtést csak jóval később következtették ki.

2016. aug. 3. 19:50
 5/9 A kérdező kommentje:
Ja.. akkor le vagyok maradva, ezért olyan homályos nekem... Én 2 fajta kiejtést ismerek: a klasszikust és az egyházit. Tudsz írni arról a hagyományos nemzetiről? Szeretném ezt megérteni. :)
2016. aug. 3. 20:29
 6/9 anonim ***** válasza:
2016. aug. 3. 20:38
 7/9 A kérdező kommentje:

Itt a Romanian a hagyományos/nemzeti? (csak, mert ugye római) :)

Először azt hittem bonyolult lesz az angol wikipedia, de ebből kapizsgálok is valamit hál' Istennek. Bár, hogy ez miért helyes, az nekem még mindig magas, de biztos igazatok van. :)

2016. aug. 3. 22:50
 8/9 anonim ***** válasza:

Roman - római.

Romanian - román.

2016. aug. 5. 13:44
 9/9 A kérdező kommentje:
Ja, összetévesztettem a szavakat. :)
2016. aug. 6. 18:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!