Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A "hölgy" magyar szó manapság...

A "hölgy" magyar szó manapság egészen pontosan mit jelent?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 17. 03:21
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Én sokszor kapok hivatalos levelet, a helyes megszólítás a Tisztelt Uram! és a Tisztelt Úrhölgy!

Ez biztos.

2010. ápr. 18. 13:09
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

"Én sokszor kapok hivatalos levelet"

Persze, mint a legtöbben közülünk! Csakhogy ilyenkor általában te vagy a "kliens", tehát igyekeznek a lehető legudvariasabban megszólítani.

Ha azonban a negyedik kerületi önkormányzóság lakásügyi osztályára úgy írnál, hogy "Tisztelt Kovacsné úrhölgy segédtitkarnő", bocs, de rendesen körberöhögnének! (Nem rosszból írom, rokonom dolgozik arrafelé!)Űgyhogy ilyesmire, ahogy azt előttem is írták, maradjunk csak a "Tisztelt Asszonyom!" megszólításnál...

2010. ápr. 19. 07:39
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha tudod a nevét, akkor nem kell az úrhölgy, ez hülyeség. Az urat és az úrhölgyet arra találták ki, ha pl. nem tudod, hogy ki vezeti azt az osztályt, ahova írsz és azt sem, hogy nő, vagy férfi. Persze, hogy körberöhögték, mert nem kell mind a kettő. Vagy Tisztelt XY, Vagy Tisztelt Osztályvezető Úr/Úrhölgy (ha nem tudod a nemét sem), olyan nincs, hogy Tisztelt XY Úrhölgy.
2010. ápr. 19. 09:44
 14/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Már két napja küldtem egy levelet egy férjezett nőnek, - valami vezetőféle - és "Tisztelt Hölgyem!" megszólítással. Eredetileg az Asszonyom-ot akartam használni, de túl közönségesnek tartottam volna. /Lehet, jól leégtem előtte./

És mi van, ha nem tudom, férjezett-e az illető. És a beosztását sem ismerem. Tehát ha csak a leánykori nevét tudom, mivel azt használja.

Akkor hogyan szólítsam meg levélben?

2010. ápr. 19. 16:28
 15/15 anonim ***** válasza:

Szerintem ha tudod a nevét, tökéletesen udvarias a Tisztelt/Kedves + a teljes név. Nőnél, férfinál egyaránt. Nem is olyan régen a hatóságoktól érkező levelekben is így volt, emlékszem, amikor az egész család összegyűlt vihogni, mert megkaptuk az első olyan önkormányzati értesítést vagy effélét, amit X. Y. Úrhölgynek címeztek. Én mindenesetre egyszerűen a teljes nevet szoktam írni, és ugyanígy válaszolnak rá általában, azaz a címzettek sem érzik sértőnek. Ha nem tudod a nevét, csak azt, hogy nő, a "Tisztelt Hölgyem"-mel nincs semmi baj szerintem, a Kedves Hölgyem azért hangzik (nekem) rosszul, mert tapasztalatom szerint férfiak szokták így szólítani élőszóban azt a nőt, akit éppen lekezelően kioktatni készülnek.

(Félig OFF: olyankor vagyok bajban, amikor egy nő úgy adja meg az asszonynevét, hogy "Horvátné Margit". Ezen nem segít semmilyen udvariasság, még telefonon sem könnyű megoldani, és hivatalos helyeken, honlapokon is láttam már ilyet nemegyszer.)

2010. ápr. 19. 22:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!