Elgondolkodtatok már a "feleség" szavunkon?
Figyelt kérdés
Hihetetlen ez a magyar nyelv. FELE-ség, mintha csak azt akarná kifejezni, hogy a férfinak a másik fele az asszony. Ugyanilyen érdekes a FÉLelem, az EGÉSZség, meg a KÉTségbeesés. Vagy ezek véletlenek? Mert szerintem nem.2010. ápr. 13. 15:37
1/1 anonim válasza:
Szerintem: vannak dolgok, amihez legalább két ember kell. Ha van egy ügy, kell ügyfél is. Barátsághoz felebarát. Házastársnak feleség. De ebből a szóhasználatból az is kiderül, hogy csak a férfi tekintette élte felének a nejét (nőjét), a nő nem nevezhette ura- és parancsolóját feleségnek...(Most nem azt elemzem, ez helyes-e!) Ha valaki nagyon be van tojva, az csak félig cselekvőképes, merthogy fél, azaz megszállta a félelem. Akinek pedig kettő között kellene választani, de nem tudja eldönteni, mi a helyes, az esik kétségbe. De ha valaki nagyon biztos benne, hogy a másik fél állítása nem igaz, akkor azt kétségbe vonja. Ha nem teljesen biztos a dologban, akkor csak kételkedik benne! Na, és ha valaki egészben van, mindene úgy működik, ahogy elvárható, akkor egészséges az ürge. Ennek az állapotnak a fenntartásához egy sor elvárásnak meg kell felelni. Ha nem ezt tesszük, akkor egészségtelenül élünk...De ez még nem azonos annak súlyosabb következményével, a betegséggel, azért van rá külön szó. Persze, én nem vagyok etimológus...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!