Miert lett olyan gyakori a "történés", és a " gazdis lett"kifejezés?
"Nem is érdemes a nyelvi változás okain töprengeni, mert nincsenek. Valószínűleg azért változik a nyelv, mert nincs, ami visszatartsa - bizonyos korlátok között. Nincs akadálya, hogy a generációk, tájegységek módosítgassanak rajta, mert úgyis csak annyit tudnak módosítani, hogy ne sérüljön a kommunikáció. Egy hasonlattal élve: olyasféle a nyelv, mint egy ösvény a réten keresztül. Folyton változik a nyomvonala (egy tócsa, egy kő, egy kinövő bokor miatt, vagy akár az emberi járás természetes kilengése miatt), ám ez voltaképpen nincs kapcsolatban a céljával, azzal, hogy átjusson a rét túlsó végére, sőt részleteiben néha még el is téríti attól. Az ösvény mint ösvény mégis változatlan, azaz sosem fog például félkörben visszafordulni a rét innenső oldalára, mert el kell jutnia a célba: a nyelvnél ez cél a közlés, a kommunikáció, amely minden változás közepette is megvalósul."
Nádasdy Ádám
Az első hozzászóló idézete nagyon jó :).
És igaza is van. A nyelv változik. A nyelv szabályait nem a nyelvtankönyvek határozzák meg, hanem az emberek akik beszélik. Ha az emberek többsége (lényeges, hogy ők legyenek a többség!) használ egy szót, akkor az a szó elfogadott/helyes. Ha a nyelvtankönyvben nincs benne, akkor a könyvet kell hozzáigazítani. Ha nem követi a nyelvtani szabályokat, az sem baj, akkor legfeljebb kivétel lesz (minden nyelvben van abból is bőven). Ha csak egy kisebb réteg használja a szót, és a többség elutasítja, akkor lehet vitatkozni róla, hogy nem helyes.
Amúgy nekem sem tetszik sok újabban felkapott szóalak, de nincs mit tenni :).
A "történés" az angol "happening" megfelelője (az esemény - event párossal szemben), és gondolom jobban visszaadja, hogy egy folyamaban levő dologról, vagy egy folyamat részeiről van szó. Az event inkább különálló epizódokat idéz szerintem.
A "gazdis lett" meg azért népszerű talán, mert a "gazdi" szó inkább tükröz egy szerető, baráti viszonyt, mint a "gazda" szó. Ez utóbbi inkább idézheti a haszonállatok alárendelt szerepét. Azt is gyakran mondják mostanában kutyákkal kapcsolatban, hogy "családot keres", nyilván azért, mert olyan helyre adnák, ahol családtagként bánnának vele.
Én meg eddig úgy értelmeztem a gazdis lett-et, hogy ez a kutyáról szól, akinek ezek után van valakije, akire felnézhet (általában a kutya alacsonyabb :D ), már csak azért is, mivel az állatvédők elég sűrűn használják eme értelmezést más szavakkal; kell gazda, akit imádhat, stb.
Az, hogy gazdája van, abban nincs benne, hogy a kutya szükséglete a viszony.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!