Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent a Bibliaban (Karoly...

Mit jelent a Bibliaban (Karolyi ford. ) az "asszony allat" kifejezes?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 7. 10:12
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
88%
Sajnos nincs ebben semmi rossz szándék, amit elsőként írtam, tény, hogy az utóbbi századokban kezd rendeződni a nők helyzete, és azelőtt csak nagyon régen volt a női nem úgy igazán megbecsülve. A fordítás korában a nők el voltak nyomva, ez történelmi tény. Nő vagyok egyébként. Van Károli Bibliám, nem találtam benne "férfiállat" kifejezést. Lehet, hogy sok dologra használták az állat szót, de az mind tulajdonra vonatkozott, és az asszony bizony sokáig a férfi "tulajdona" volt.
2010. ápr. 7. 20:56
 12/20 A kérdező kommentje:
20.56 Köszi!!
2010. ápr. 8. 17:27
 13/20 anonim ***** válasza:
86%

És ez még ma is megvan a nyelvünkben, például, ha látsz egy nőt, akkor ha azt mondod, hogy látsz egy embert, akkor annak fura hangsúlya van, mert mindenki hímnemű emberre gondol. Ha azt mondod, hogy ott az az ember, akkor nem egy nőjut eszünkbe.

Mielőtt a feministák nekem esnének, én csak tényt közlök, nem pedig bármiféle erre vonatkozó eszmét.

2010. ápr. 8. 20:40
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Kételemis kommunista fönököm,anno 1975-ben is állati állatvilágról,és emberi állatvilágról prédikált.

Így tanitották az elvtársak.

2010. ápr. 14. 09:29
 15/20 Valkyrja ***** válasza:
42%

a kereszténység alakította ki azt a patriarchális világnézetet, miszerint a nők nem tanulhatnak, nem dolgozhatnak, nem művelődhetnek, nem szavazhatnak stb. Így alakult ki a férfiember és az asszonyállat kifejezés. Ezzel azt fejezi ki, hogy a férfi az úr, ő parancsol, a nő meg csak szolgálja, mint egy kutya (Éva is ezért "készült" Ádám bordájából). Hogy függjön tőle.

primitív -.-

2010. ápr. 28. 00:49
 16/20 Valkyrja ***** válasza:

00:49 vagyok:

az én válaszom hangvétele is feministára sikerült, pedig nem úgy készült. Egyszerűen más világ volt. Frissebb volt még az új hit, ahol az isten hímnemű (Isten) és ez megpecsételte a nemek viszonyát és helyzetét.

2010. ápr. 28. 00:52
 17/20 anonim válasza:
100%
Az oldalbordát azt értelmezhetjük úgy is hogy egyenlőnek teremtette a nőt a férfival Isten. Hiszen nem a férfi lábszárcsontjából és nem is a koponyájából teremtette, hogy alá vagy fölé rendeltségi viszonyra lehetett volna következtetni. Sajnos anélkül is megtörtént sok sok évszázadon át... és még ma is lehet példát mondani
2011. jan. 20. 20:22
 18/20 anonim válasza:
A kereszténység előtt is sok helyütt megvoltak azok a nézetek hogy a nőknek nincs vagy feleannyi joguk sincs mint a férfiaknak..stb
2011. jan. 20. 20:25
 19/20 anonim ***** válasza:
Ez szuper, hogy mindent meglehet magyarázni! Abban az időben a nőket semminek nem tekintették, ugyanúgy ahogy a mai napig is vannak vallások, akik maximálisan lenézik a nőket és semmi szavuk nincs!!! Persze lehet szépíteni, de attól még az nem úgy van!!!
2012. febr. 24. 13:27
 20/20 anonim válasza:
49%
Azt tudom hogy az Aszony azt jelenti hogy - Egyhaz. Bocs hogy tobbet nem segithetek
2018. márc. 27. 21:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!