Hogy vannak ezek a dolgok angolul?
Egyedül tanulok angolul, van pár nagyon alap dolog, amit nem értek.
1. -Hogy mondjuk angolul? (Nem a "What is it in English?" érdekel, arra vagyok kíváncsi, hogy nincs-e valami ilyen forma, hogy pl "How do we say in English?" How shall we say in English?")
2. A "do" kérdőszó helyett használhatunk "shall"-t is? Mi fordulhat mg elő kérdőszóként?
3. Egyszóból álló időhatározó az alany után kerül második helyre, pl "I always have a breakfest", milyen szavak kerülhetnek még erre a helyre? Az "only" nem időhatározó, de azt is itt használjuk, ugye? "I only went there to chill" - "csak pihenni mentem oda". Ez így jó, ugye? Milyen szavakat használhatunk még ezen a helyen?
4. A "Do you like playing cards?" kérdésre ha azt mondom, "Yes, i do", az egyértelmű. De ha azt kérdezem, hogy "Don't you like to play cards?"? Akkor mit kell válaszolnom, ha szeretek? "Yes, i do" vagy "No, i don't"?
1 - How do we say this/it in English?
2 - A kérdőszók: Why, Where, When, Who, What. De csomó más szó és viselkedhet kérdőszóként: How, Do, Will, Are, stb.
3 - Already, never, seldom, rarely, often, usually. Például.
4 - Yes, I do. Jobban kifejeződik ez, ha a kérdésre pl. úgy válaszol valaki, hogy I do like playing cards. A 'do' figyeld meg, hangsúlyosabb lesz.
Köszi szépen!
2. Itt nem tiszta teljesen. Vannak a kérdőszavak (How, What, Where, When, Who, stb)... a "do" viszont az micsoda? Hiszen egy olyan kérdésben, hogy pl "What do you mean?" a krdőszó a WHAT; akkor a DO az micsoda?
3. Azt értem, hogy időhatározók, mint a NEVER, USUALLY, OFTEN, stb, idekerülnek, de olyanok érdekelnek még, amik nem időhatározók, mint páldául az ONLY.
Köszi mégegyszer, remélem, érthetően fogalmaztam. :)
Szia, a "do" segédige, mert a segítségével képezed a kérdést és a tagadást. Ha nincs kérdőszó előtte, eldöntendő (yes/no) a kérdés, ha van, akkor kiegészítendő... és nem fordítjuk.
Do you collect things? (Gyűjtesz valamit?)
What do you collect? (Mit gyűjtesz?)
I don't collect anything. (Semmit sem gyűjtök).
A present simple-nek nézz utána, ott megtalálod a "do" használatát.
Szia! Köszi szépen, nem voltam egyértelmű.
A DO használatával tisztában vagyok, tudom, hogyha nem alanyra kérdezünk (pl. WHAT IS YOUR NAME?), akkor kell a mondatba (WHY DO LEAVES CHANGE COLOR?). Ami nem tiszta, hogy mi a neve ennek a nyelvtani elemnek (kérdőszó-why?; leaves-alany; stb). Úgy gondolom, ez egy segédige, ugye?
Lehet helyettesíteni valamivel a DO-t?
Például van az a mondat, hogy HOW DO WE SAY THIS IN ENGLISH?
Értelmes az a mondat is, hogy HOW SHALL WE SAY THIS ENGLISH?
Ha nem, akkor miért nem? Ha igen, akkor milyen szavak állhatnak még a DO helyén?
Amúgy az érdekes az, hogy néha megcsinálok egy-két érettségi tesztet, javítókulccsal ellenőrzöm őket, és a középfokú szinte hibátlanul megy, az emelt szintű pedig 60-70 %-ban körülbelül.
Ez azért furcsa, mert csak egy hónapja álltam neki angolozni, és amint látjátok, nagyon alapvető dolgok sem tiszták, nem értem, hogy hogy sikerülhetnek mégis jól az érettségitesztek.
JAVÍTÁS
4-es komment
Lehet helyettesíteni valamivel a DO-t?
Például van az a mondat, hogy HOW DO WE SAY THIS IN ENGLISH?
Értelmes az a mondat is, hogy HOW SHALL WE SAY THIS IN ENGLISH?
Nem az érdekel, hogy mivel lehet ugyanazt a jelentést megkapni, amit a DO-val, hanem az, hogy be lehet-e ide helyettesíteni más szócskát is, a jelentése a mondatnak megváltozhat, az nem probléma.
Szia, a "What is your name"-be nem azért nem kell a do, mert alanyra kérdezel, hanem mert benne van a létige.
What stands in that corner? (mi áll abban a sarokban ottan ni:))
Why does it stand there? (miért áll az ott?)
Szóval ezt jól tudod, de a DO (E/3: DOES) segédigeként csak a present simple-ben játszik, a többi igeidőben más a segédige (future: shall/will, perfectek: a have megfelelő alakjai). Nézz körül alkalomadtán az igeidőknél.
Nézz rá a módbeli segédigékre is, ha van érkezésed. Ha más segédige van a mondatban, a DO/DOES szintén nem játszik. És ha más segédige van a mondatban, akkor az sem számít, hogy alanyra kérdezel-e
How CAN we say it in English?
Who CAN say it English? (Ki tudja megmondani...)
stb.
Köszönöm, azt hiszem, érthető. Már tiszta teljesen, amit kérdeztem.
Igen, a DO/DOES csak present simple, a DID-es formát még ismertem, de szóval akkor a jövőidőkben SHALL/WILL, perfectben a HAVE megfelelő alakja.
Más segédigénél szintén nem kell a DO, okés, érthető, köszi szépen.
8-as válasz, aham, vágom, hogy teljesen mást jelent a kettő mondat, csak a nyelvtani helyesség érdekelt. :)
Ami még picit homályos, az hogy mikor kell a DO és mikor nem.
El tudom dönteni egy adott mondatról, hogy kell-e bele vagy nem, csak zavar, hogy nem látom át.
Vegyük ezt a két mondatot:
WHAT STANDS IN THE CORNER?
WHY DOES IT STAND HERE?
Ebben az esetben az igénk mindkét esetben ugyanaz (STAND), mégis az elsőnél nem kellett a DO.
Ez azért van, mert az első esetben az alanyra kérdezünk rá, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!