Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy vannak ezek a dolgok...

Hogy vannak ezek a dolgok angolul?

Figyelt kérdés

Egyedül tanulok angolul, van pár nagyon alap dolog, amit nem értek.

1. -Hogy mondjuk angolul? (Nem a "What is it in English?" érdekel, arra vagyok kíváncsi, hogy nincs-e valami ilyen forma, hogy pl "How do we say in English?" How shall we say in English?")

2. A "do" kérdőszó helyett használhatunk "shall"-t is? Mi fordulhat mg elő kérdőszóként?

3. Egyszóból álló időhatározó az alany után kerül második helyre, pl "I always have a breakfest", milyen szavak kerülhetnek még erre a helyre? Az "only" nem időhatározó, de azt is itt használjuk, ugye? "I only went there to chill" - "csak pihenni mentem oda". Ez így jó, ugye? Milyen szavakat használhatunk még ezen a helyen?

4. A "Do you like playing cards?" kérdésre ha azt mondom, "Yes, i do", az egyértelmű. De ha azt kérdezem, hogy "Don't you like to play cards?"? Akkor mit kell válaszolnom, ha szeretek? "Yes, i do" vagy "No, i don't"?

2016. ápr. 12. 22:12
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

1 - How do we say this/it in English?

2 - A kérdőszók: Why, Where, When, Who, What. De csomó más szó és viselkedhet kérdőszóként: How, Do, Will, Are, stb.

3 - Already, never, seldom, rarely, often, usually. Például.

4 - Yes, I do. Jobban kifejeződik ez, ha a kérdésre pl. úgy válaszol valaki, hogy I do like playing cards. A 'do' figyeld meg, hangsúlyosabb lesz.

2016. ápr. 12. 22:25
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszi szépen!

2. Itt nem tiszta teljesen. Vannak a kérdőszavak (How, What, Where, When, Who, stb)... a "do" viszont az micsoda? Hiszen egy olyan kérdésben, hogy pl "What do you mean?" a krdőszó a WHAT; akkor a DO az micsoda?

3. Azt értem, hogy időhatározók, mint a NEVER, USUALLY, OFTEN, stb, idekerülnek, de olyanok érdekelnek még, amik nem időhatározók, mint páldául az ONLY.

Köszi mégegyszer, remélem, érthetően fogalmaztam. :)

2016. ápr. 12. 22:47
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Szia, a "do" segédige, mert a segítségével képezed a kérdést és a tagadást. Ha nincs kérdőszó előtte, eldöntendő (yes/no) a kérdés, ha van, akkor kiegészítendő... és nem fordítjuk.

Do you collect things? (Gyűjtesz valamit?)

What do you collect? (Mit gyűjtesz?)

I don't collect anything. (Semmit sem gyűjtök).

A present simple-nek nézz utána, ott megtalálod a "do" használatát.

2016. ápr. 13. 00:18
 4/11 A kérdező kommentje:

Szia! Köszi szépen, nem voltam egyértelmű.

A DO használatával tisztában vagyok, tudom, hogyha nem alanyra kérdezünk (pl. WHAT IS YOUR NAME?), akkor kell a mondatba (WHY DO LEAVES CHANGE COLOR?). Ami nem tiszta, hogy mi a neve ennek a nyelvtani elemnek (kérdőszó-why?; leaves-alany; stb). Úgy gondolom, ez egy segédige, ugye?

Lehet helyettesíteni valamivel a DO-t?

Például van az a mondat, hogy HOW DO WE SAY THIS IN ENGLISH?

Értelmes az a mondat is, hogy HOW SHALL WE SAY THIS ENGLISH?

Ha nem, akkor miért nem? Ha igen, akkor milyen szavak állhatnak még a DO helyén?

2016. ápr. 13. 00:59
 5/11 A kérdező kommentje:

Amúgy az érdekes az, hogy néha megcsinálok egy-két érettségi tesztet, javítókulccsal ellenőrzöm őket, és a középfokú szinte hibátlanul megy, az emelt szintű pedig 60-70 %-ban körülbelül.

Ez azért furcsa, mert csak egy hónapja álltam neki angolozni, és amint látjátok, nagyon alapvető dolgok sem tiszták, nem értem, hogy hogy sikerülhetnek mégis jól az érettségitesztek.

2016. ápr. 13. 01:02
 6/11 A kérdező kommentje:

JAVÍTÁS

4-es komment

Lehet helyettesíteni valamivel a DO-t?

Például van az a mondat, hogy HOW DO WE SAY THIS IN ENGLISH?

Értelmes az a mondat is, hogy HOW SHALL WE SAY THIS IN ENGLISH?

Nem az érdekel, hogy mivel lehet ugyanazt a jelentést megkapni, amit a DO-val, hanem az, hogy be lehet-e ide helyettesíteni más szócskát is, a jelentése a mondatnak megváltozhat, az nem probléma.

2016. ápr. 13. 01:06
 7/11 anonim ***** válasza:

Szia, a "What is your name"-be nem azért nem kell a do, mert alanyra kérdezel, hanem mert benne van a létige.

What stands in that corner? (mi áll abban a sarokban ottan ni:))

Why does it stand there? (miért áll az ott?)

Szóval ezt jól tudod, de a DO (E/3: DOES) segédigeként csak a present simple-ben játszik, a többi igeidőben más a segédige (future: shall/will, perfectek: a have megfelelő alakjai). Nézz körül alkalomadtán az igeidőknél.

Nézz rá a módbeli segédigékre is, ha van érkezésed. Ha más segédige van a mondatban, a DO/DOES szintén nem játszik. És ha más segédige van a mondatban, akkor az sem számít, hogy alanyra kérdezel-e

How CAN we say it in English?

Who CAN say it English? (Ki tudja megmondani...)

stb.

2016. ápr. 13. 07:40
 8/11 anonim ***** válasza:
Értelmes mindkét mondat, igen, de más-más beszélői szándékot fejeznek ki vele (ergo, a jelentés teljesen más).
2016. ápr. 13. 07:41
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm, azt hiszem, érthető. Már tiszta teljesen, amit kérdeztem.

Igen, a DO/DOES csak present simple, a DID-es formát még ismertem, de szóval akkor a jövőidőkben SHALL/WILL, perfectben a HAVE megfelelő alakja.

Más segédigénél szintén nem kell a DO, okés, érthető, köszi szépen.

8-as válasz, aham, vágom, hogy teljesen mást jelent a kettő mondat, csak a nyelvtani helyesség érdekelt. :)

2016. ápr. 13. 13:11
 10/11 A kérdező kommentje:

Ami még picit homályos, az hogy mikor kell a DO és mikor nem.

El tudom dönteni egy adott mondatról, hogy kell-e bele vagy nem, csak zavar, hogy nem látom át.

Vegyük ezt a két mondatot:

WHAT STANDS IN THE CORNER?

WHY DOES IT STAND HERE?

Ebben az esetben az igénk mindkét esetben ugyanaz (STAND), mégis az elsőnél nem kellett a DO.

Ez azért van, mert az első esetben az alanyra kérdezünk rá, ugye?

2016. ápr. 13. 13:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!