Honnan származhat, mit jelenthet a Sztehlo, Sztéló név?
Többféle értelmezés is lehetséges. Az egyik változat szerint torzult formában a sörét szóból származhat, és itt mindjárt van két elágazás. Az egyik a klasszikus jelentés, az ólomból vagy vasból öntött, apró golyó. A másik, az etimológusok szerint az inkább elképzelhető változat a régi söre szavunk, ez hízott jószágot jelent. Szabó Dávidnál hizlalt marha, a Kállay-féle Tájszótár jegyzékben egy falka eladó szarvasmarha. Mindezek azonban csak adalékok, sokkal inkább valószínű, hogy szláv eredetű név, a Szrétó keresztnevünkkel együtt. Valamennyi változat az üveg szláv kifejezéséből, a steklo-ból (szteklóból, sztyeklóból) eredeztethető. Zaicz Gábor etimológiai szótára szerint ez fordult, torzult a magyarosabb, könnyebb kiejthetőség miatt Sztehlóra, Sztélóra.
Remélem, tudtam segíteni. Ha még kérdeznél, kérdezz bátran!
Aha, köszi. Én személy szerint a sörétet nem annyira érzem benne, de a másik elképzelhető.
A cigánysághoz mennyire lehet köthető? Mert én ismerek ilyen nevű cigány (származású) embert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!