Az utóbbi időben miért van egyre kevesebb németül jól beszélő fiatal?
"Hát ha szerinted a francia és az orosz értéktelenebb a németnél, akkor nagyon el vagy tévedve."
Inkább azok vannak eltévedve, akik azt hiszik, hogy egy lapon lehet említeni ezt a két nyelvet a némettel! Melyik Európa legnagyobb gazdasága? Melyik nyelvet tudod használni közvetlen a szomszédban (Ausztria) a németet vagy a franciát, ha állást keresel? Hasonlítsd össze hány embert foglalkoztatnak a hazai német és hányat a francia vállalatok. Nem is értem egyáltalán valakiben miért merül fel, hogy a francia az hasznosabb mint a német.
De ha az a legkomolyabb érved, hogy "nehéz és ronda", akkor kár is érvelni a német mellett.
Érveltem tovább is, de örülök hogy az első tagmondatnál ragadtál le. Lehet, hogy hülyeségnek tartod, de igenis ez a két fő indok, mert tudtommal azt kérdezted, hogy miért van egyre kevesebb németül jól beszélő fiatal... Ha van választásuk, akkor nyilván olyat nyelvet fognak választani, ami tetszik nekik, ( és már nem egy embertől hallottam, hogy kirázza a némettől a hideg),illetve ami könnyen tanulható, ergo nem fognak németül tanulni (persze vannak olyanok akiknek tetszhet). Abban az esetben, ha a németen kívül nincs más opció, akkor meg azért nem tanulják meg rendesen, mert rájuk van erőltetve, nem tetszik nekik és ráadásul még nehéz is, szóval a középiskola végére be tudnak mutatkozni, meg tudnak kenyeret kérni a boltban. A harmadik ok, pedig (amit már szintén említettem), hogy Magyarországon baromi mainstream nyelv, az angol mellett ezt beszélik a legtöbben, szóval amíg egy franciás állásra jelentkeznek hárman, addig egy németesre harmincan, így a diákok próbálnak olyan (Magyarországon) ritkábban beszélt nyelveket tanulni, amelyekkel nagyobb esélyük van elhelyezkedni.
Na kb ezért nem beszélnek jól a fiatalok németül. Olyan meg, hogy "értéktelen nyelvtudás" nincs. Az egyik csoporttársam pl azért kapott meg egy állást, mert tud szlovákul, na az még annyira se elterjedt nyelv, mint az általad lesajnált hát kb minden nyelv az angolon meg németen kívül. Amúgy meg ha az igazságot nem vagy hajlandó elfogadni, minek írsz ki kérdést? Vagy milyen válaszokra számítottál?
Az a baj 79%-os, hogy te nem akarod megérteni a jelenlegi helyzetet. Írod, hogy egy francia nyelvet igényló állásra csak hárman jelentkeznek míg egy németet igénylőre harmincan, ja csak azt nem veszed figyelembe, hogy míg van tíz olyan állás, amihez kell a francia, arra jut száz-kétszáz olyan, amihez kéne a német! Tehát valójában egyáltalán nem előny a francia második nyelvként, hiszen amennyivel kevesebben beszélik, annyival kisebb is rá a szükség!
Az ember nem azért tanul nyelveket, mert tetszik neki. Olvasni sem azért tanulunk meg vagy biciklizni mert tetszik, hanem mert szükségünk van rá. Ugyanez van a nyelvekkel is az egy eszköz. Márpedig a német nyelv egy sokkal hasznosabb eszköz mint a francia.
Nem az a bajom, hogy valaki tud franciául, az a bajom, hogy németül nem!
Van egy amiben viszont igazat adok, a francia alapvetően egy könnyű nyelv, akinek megy a német meg az angol, annak nem fog gondot okoznia megtanulnia franciául, ha épp francia nyelvterületre vágyik, de rengeteg olyan embert ismerek, aki sz.rban van, mert ugye német helyett olaszul vagy spanyolul tanult az angol mellett, de most meg a munkájához kéne a német.
Azon mondjuk jót nevettem, hogy felvettek egy francia nyelvű customer service-hez, most komolyan, mégis mit vártál? Hogy majd szuahélit fognak kérni? Ez kb. olyan mintha egy buszos azzal dicsekedne, hogy egyből fölvették a helyi volánhoz, mert megvolt a D-kategóriás jogsija, persze, hogy fölvették, ha egyszer tud buszt vezetni és nekik buszvezető kell nem pedig traktoros.
Azt már csak nagyon halkan teszem hozzá, hogy az ilyen customer service és hasonló munkákra azért én annyira nem lennék büszke a helyedben, semmivel nem különb mint egy mekiben dolgozni, konkrétan az irodai munkák legalja az adminisztrátorral meg a recepcióssal együtt.
És legvégül vegyél vissza az arcodból, mert ilyen mentalitással elég nagy pofáraesések fognak érni az életben, ha azt hiszed, hogy te vagy a különleges.
Halkan teszem hozzá, hogy nyári diákállás volt, és nagyon jól megfizették ahhoz képest, hogy kb semmit sem kellett csinálnom, plusz arra értettem, hogy nem volt konkurencia mikor felvettek. Egyébként levezettem elég részletesen, hogy miért nem tanulnak meg rendesen a fiatalok németül, de ahogy látom olyan ostoba vagy, hogy németből perfekt vagy (vagy ki tudja), de a magyar szövegértés már nem megy, én ezért jobban aggódnék.
Jajj de aranyos vagy, hogy így aggódsz értem. Megyek szólok, a helyi öregasszonyoknak, hogy kezdjék meg ők is az aggódást a templomban a lelki üdvömért és mindazokért, nem tudnak németül, mert mind pokolra fogunk jutni, miután éhen haltunk szintén a némettudásunk hiánya miatt :) Na ki is törlöm ezt a kérdést a megválaszoltjaim közül, nehogy még egyszer idetévedjek. Jó élvezkedést a némettankönyvedre!
"Az ember nem azért tanul nyelveket, mert tetszik neki."
Kérdező, te az a típus vagy aki a tanulmányait sem szimpátia alapján választja, hanem a piaci trendek és ezáltal a pénz alapján?
Utálom a németet, a nyelvtant, az egésznek a dallamát és a szavakat, kiejtest... mindent. Ezáltal nem is álmodok magamnak német nyelvterületen munkát, ilyen egyszerű.
16-os. Erre írnék választ, de ha úgysem nézel vissza, akkor minek?
17-es. Minden ember életét a piac határozza meg, csak sokan vannak, akik ezt nem ismerik el, még rémisztőbb, hogy vannak olyanok, akik sajnos komolyan veszik, amit te írsz, aztán elpocsékolnak az életükből x évet olyan dolgokra, aminek semmi haszna!
Ha már a német nyelvről jött fel a szó, meg piacról nálunk a kábelszolgáltató öt angol nyelvű és négy német nyelvű csatornát kínál a csomagban ezután van két orosz egy francia, egy spanyol, egy olasz egy kínia meg egy lengyel.
Mikor jársz a legjobban, mikor tudod azt a fránya kábeltévé előfizetést a legjobban kihasználni? Akkor ha az angol után a német nyelvet tanulod meg, utána pedig az oroszt, azért mert egyszerűen így tudod a legtöbb idegennyelvű csatornát megérteni.
Nyilván az élet nem egy kábeltévé előfizetés, de a logika nagyban épp ugyanez, és ugyanennek kellene lennie a nyelvtanulásnál is.
Meg ez az én nem megyek német nyelvterületre dologgal is légy óvatos, nem tudod te, hogy mit hoz a jövő és nem kell feltétlen német nyelvterületre menni, hogy szükséged legyen erre a nyelvre pl. az interneten az angol után a második legtöbbet használt nyelv! Nem a világnyelv spanyol vagy francia, hanem a "jelentéktelen kis" német, aminek a magyarázat ugyanaz, mint amiért fontos nyelv. Hiába alacsony viszonlyag a beszélőinek száma úgy. kb 100 millió, ha egyszer a német gazdaság, innováció, tudományos élet publikáció miatt hasznosabb mint mondjuk az elvileg világnyelv spanyol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!