Az angol nyelv szókészlete tényleg számottevően gyatrább, mint a magyaré?
Sokan állítják, hogy az angol szókincs jelentősen alul marad a magyarral szemben.
Én még kezdő angol tanuló vagyok, így nem tudom megállapítani, hogy igaz-e az állítás, viszont tekintetbe véve, hogy az angolt 2,5 milliárdan, a magyar meg 10 millióan beszélik, elég valószínűtlennek tartom, hogy egy ilyen sokak által beszélt nyelvben lassabban alakuljanak ki az úgy kifejezések, mint egy olyanban, amit kevésbé beszélnek.
"Sokan állítják, "
Foleg azok akik keptelenek meg alap szinten is funkcionalni akarmelyik mas nyelven, es azzal vigasztaljak magukat hogy " meramagyaralegszebb meg a legnemesebb..bla bla bla"
A magyar a kőkorszak óta változatlan ősnyelv, az egymillió évvel ezelőtt élt elődeink és a valaha volt Nagy Maghar Varázsbirodalom ősi bölcsessége romlatlanul tükröződik benne, szókészlete, nyelvtani rendszere a világegyetem tökéletes szimmetriáját tükrözi. Az utolérhetetlenül csodálatos magyar nyelv az élet keletkezésének és a Föld és az Ég szétválasztásának titkát hordozza magában, az angol meg egy degenerált majomnyelv, amiben úgy beszélnek, hogy "én ad te egy bot".
Nyilvánvaló, hogy a magyar az összes tekintetben messze-messze felülmúlja az angolt, és egyébként a világ összes többi nyelvét is.
A magyar a kristálytiszta, tökéletes ősforrás, a többi nyelv csak elfajzás.
Ha van is ilyen, az azért van, mert a magyar nyelv agglutináló (toldalékoló) nyelv, így az egymás mögé fűzött szótagok és szavak új szavakat adnak ki, de ezek ténylegesen nem egyedi szavak, csak összetételek. Például angolul a bűntudat "sense of guilt" ez ugye két főnévből áll össze. A magyarban mind a bűn, mind a tudat, mind a bűntudat önálló szavak. Hát ilyenformán lehet gazdagabb a magyar nyelv. Számos tekintetben a magyar szegényebb. Például ha azt mondom: fa, akkor nem tudom, hogy a növényre vagy az alapanyagra gondolok. Az angolban két szó van erre: a tree és a wood. Vagy a magyar bőr szó: egyetlen formában létezik, míg az angolban két szó van rá: az egyik a skin mint a te bőröd, a másik a leather mint alapanyag.
Nyilván mint minden nyelvnek, az angolnak is van archaikus változata, ami tele van olyan szavakkal, amiket senki sem használ már. Vagy olyan szakszavak, amivel az átlag nyelvtanuló sosem találkozik. Így alakulhat ki az a képzet, hogy az angol milyen egyszerű, hiszen a C1-es nyelvvizsgát is milyen könnyű megcsinálni pár ezer szavas szókinccsel.
Tehát toldalékoló nyelvvel nem nagy kunszt nagy szókészletet generálni. Azért tűnhetünk egyedinek, mert meglehetősen kevés a toldalékoló nyelv...
"Például angolul a bűntudat "sense of guilt" ez ugye két főnévből áll össze. "
Not necessarily at all. You may use synonyms such as " compunction " or " remorse " for the term " buntudat "
(Yes, I know remorse is also synonym for a type of regret.)
However, you made a good point :)
Cheers
Intagument, skin, epidermis, leather, hide, peel.
A kérdés az, hogy mire vonatkozik a kérdés? Amit ma magyarnak és angolnak gondolunk? Hogy két példával éljek, Nádasdy prof írta egyszer, hogy: a pásztorok a kocsmában táncolnak - ebben csak a névelők magyar szavak*. Másfelől meg egyszer Plymouthban azt kéri a tanár, mondjunk még szavakat a fodrászra. Én mondtam egyet, mire a mellettem levő francia srác elkezdett nevetni, hogy de hát ez... a tanár meg biztosította róla, hogy ez angol szónak is nagyon jó. :)
*mivel fejből írtam a kb 20 éve olvasott újságcikket, valaki már belekötött egyszer, de azt hiszem, aki akarja, érti, hogy miről van szó.
Az angol szókincs gyatrább... Már milyen szempontból? Sok mindent mi szóképzéssel vagy összetétellel fejezünk ki, amire nekik külön szavuk van, aminek semmi köze ahhoz, mint ami a magyar logika szerint lehetne.
Van egy angol nagyszótár, több mint 1 millió szócikkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!