Honnan eredhet az ebenguba kifejezés?
Lehet valami köze az ebhez vagy a gubához? De hogyan?
Vagy egész más.
Kösz, de a történet hogyan magyarázza a jelentést, azt nem értem.
Lehet, hogy fáradz vagyok, nem tudom.
A teljesen mindegy az hogy jön össze a kutyán gubát cseréléssel.
De hát könyörgöm, én a jelentést tudtam, az eredetét szeretném megtudni.
Ha meg a beírt történetből ered valahogyan, akkor meg nem látom a kapcsolatot, bocs.
Elnézést, akkor félreértettelek. A történet nekem sem magyarázza a jelentést, vagy csak én is fáradt vagyok hozzá. :)
Amit találtam róla, annak alapján nem várnék olyasmi egyértelmű eredetet, mint pl. az "eb ura fakó"-nál.
Bárczi Gusztáv szerint a szólás régi és teljesebb alakja: „eben kutyát, szűrön gubát cserél"
Ill. találtam egy ilyet: a kutyákat régebben is sokféleképpen emlegették. A bozontos szőrűeket például a téli ruhadarab nyomán gubaként is. Házőrzőhöz falun igazán olcsón hozzá lehetett jutni. Ezért, ha valaki egy fabatkát sem érő holmiért egy ugyancsak értéktelen tárgyhoz jutott, kézenfekvő volt a megfogalmazás: eben gubát cserélt.
Szóval én azt mondanám, hogy egyszerű népi bölcsesség különösebb fedősztori nélkül. Persze nem vagyok néprajzos, szóval...
:)
Csak mindig eszébe jut az embernek, amikor kérdi a családot, hogy milyen étel legyen kb. ugyannyi idő alatt és munkával az otthon lévő dolgokból, és az a válasz, hogy ebenguba, hogy diós vagy mákos tészta pl.
De a szólás rövidítése elképzelhető, tényleg.
Ezt találtam:
Eben gubát cserél
(Egy gubás kocsis ebet akart lopni. Hogy könnyebben megfoghassa, ledobta gubáját, s a kutyának morgolódásai közt ott is felejtette. Hazajövén a kutya ura, ebét ugyan nem, de a gubát a kocsi mellett lelte. A gazda visszajöttét messziről látta a tolvaj; nem mert visszamenni gubájáért.
Midőn másnap kérdezték tőle pajtásai, hova tette a gubáját? Az igazat megvallani szégyelvén, azt felelte, hogy az éjjel ezt az ebet cserélte gubájáért.)
Csak azt tudtam mindig ,hogy biztos nem lehet jó, mert úgy felhúzza magát rajta a cipész ,hogy mindig kidob egy cipőt az ablakon át :)
Csak az indul a bakterházban hallottam a kifejezést Bendegúz kiabálta be a suszternek. Fekete Sas Sáros utca, itt lakik a Varga Pista. Varga Pista farkadina, ind a kettő ebenguba
De tényleg a farkadina az micsoda?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!