Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Honnan eredhet az ebenguba...

Honnan eredhet az ebenguba kifejezés?

Figyelt kérdés

Lehet valami köze az ebhez vagy a gubához? De hogyan?

Vagy egész más.

2016. márc. 9. 19:52
 1/9 Trafó1 ***** válasza:
2016. márc. 9. 20:13
 2/9 A kérdező kommentje:

Kösz, de a történet hogyan magyarázza a jelentést, azt nem értem.

Lehet, hogy fáradz vagyok, nem tudom.

A teljesen mindegy az hogy jön össze a kutyán gubát cseréléssel.

2016. márc. 9. 20:28
 3/9 anonim ***** válasza:

Pedig ottan vagyon a jelentés is, a hármas-négyes válaszolónál.

[link]

[link]

2016. márc. 9. 22:39
 4/9 A kérdező kommentje:

De hát könyörgöm, én a jelentést tudtam, az eredetét szeretném megtudni.

Ha meg a beírt történetből ered valahogyan, akkor meg nem látom a kapcsolatot, bocs.

2016. márc. 9. 22:56
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Elnézést, akkor félreértettelek. A történet nekem sem magyarázza a jelentést, vagy csak én is fáradt vagyok hozzá. :)

Amit találtam róla, annak alapján nem várnék olyasmi egyértelmű eredetet, mint pl. az "eb ura fakó"-nál.

Bárczi Gusztáv szerint a szólás régi és teljesebb alakja: „eben kutyát, szűrön gubát cserél"

Ill. találtam egy ilyet: a kutyákat régebben is sokféleképpen emlegették. A bozontos szőrűeket például a téli ruhadarab nyomán gubaként is. Házőrzőhöz falun igazán olcsón hozzá lehetett jutni. Ezért, ha valaki egy fabatkát sem érő holmiért egy ugyancsak értéktelen tárgyhoz jutott, kézenfekvő volt a megfogalmazás: eben gubát cserélt.

Szóval én azt mondanám, hogy egyszerű népi bölcsesség különösebb fedősztori nélkül. Persze nem vagyok néprajzos, szóval...

:)

2016. márc. 10. 00:32
 6/9 A kérdező kommentje:

Csak mindig eszébe jut az embernek, amikor kérdi a családot, hogy milyen étel legyen kb. ugyannyi idő alatt és munkával az otthon lévő dolgokból, és az a válasz, hogy ebenguba, hogy diós vagy mákos tészta pl.

De a szólás rövidítése elképzelhető, tényleg.

2016. márc. 10. 00:43
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Ezt találtam:

Eben gubát cserél

(Egy gubás kocsis ebet akart lopni. Hogy könnyebben megfoghassa, ledobta gubáját, s a kutyának morgolódásai közt ott is felejtette. Hazajövén a kutya ura, ebét ugyan nem, de a gubát a kocsi mellett lelte. A gazda visszajöttét messziről látta a tolvaj; nem mert visszamenni gubájáért.

Midőn másnap kérdezték tőle pajtásai, hova tette a gubáját? Az igazat megvallani szégyelvén, azt felelte, hogy az éjjel ezt az ebet cserélte gubájáért.)

2018. máj. 5. 18:17
 8/9 A kérdező kommentje:
Nagyon jó; köszönöm!
2018. máj. 5. 18:38
 9/9 anonim ***** válasza:

Csak azt tudtam mindig ,hogy biztos nem lehet jó, mert úgy felhúzza magát rajta a cipész ,hogy mindig kidob egy cipőt az ablakon át :)

Csak az indul a bakterházban hallottam a kifejezést Bendegúz kiabálta be a suszternek. Fekete Sas Sáros utca, itt lakik a Varga Pista. Varga Pista farkadina, ind a kettő ebenguba

De tényleg a farkadina az micsoda?

2023. nov. 30. 15:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!