Mennyire hétköznapi vagy régies ha valaki az "oly", "ily" szavakat használja?
Figyelt kérdés
#régiesbeszéd #hétköznapibeszéd
2016. febr. 28. 19:58
1/5 anonim válasza:
Néhány kifejezésben (pl. oly módon) elég hétköznapi, olyat viszont nem hallottam, hogy valaki az olyan, ilyen szavak helyett használta volna az oly és ily szavakat, az már nagyon furcsa lenne.
2/5 anonim válasza:
én rendszeresen használom - a mindennapi beszédben és a fordításaimban is... ez persze nem jelenti azt, hogy természetes, csak azt, hogy nagyon szeretem a hangulatát :)
3/5 anonim válasza:
Én is gyakran használom, élőszóban talán valamivel kevesebbszer, de írásban elég gyakran.
Ha az ember egy hosszabb, összetett mondatot fogalmaz meg, akkor ha mód van rá, szerencsésebb a szavak rövidebb alakjával élni, mert az ILY mondatokat könnyebben és gyorsabban értelmezi az agy, mint az OLY mondatokat, melyekben a hosszabb alakok szerepelnek. :)
4/5 anonim válasza:
Utolsó, ez teljes tévedés a részedről. Az agy az olyan szavakat értelmezi könnyebben és gyorsabban, amelyek ismerősek.
5/5 anonim válasza:
Nekem irodalmi kifejezeseknek tunnek.
Viszont Somogy megyeben is lelkesen hasznaljak.
A ruszkik is olyoznak mikor nyogdecselnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!