Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Meg kell csinálnom. A csinálno...

Meg kell csinálnom. A csinálnom itt milyen szófaj és mi a mondatbeli szerepe?

Figyelt kérdés
2016. febr. 6. 08:53
 1/9 TR75 ***** válasza:

Főnévi igenév (behelyettesíthető azzal, hogy "csinálni", csak a főnévi igenév bizonyos esetekben ragozható).

Ha jól értem a kérdést a szerepéről, akkor azt mondom, hogy állítmány az egész kifejezés (csak a segédige az igekötő és az ige közé ékelődik).

2016. febr. 6. 13:18
 2/9 anonim ***** válasza:

A csinálnom tényleg főnévi igenév, de a mondat elemzéséről az 1. által írtak tévesek, legalábbis jelenleg nem így szokták a nyelvészek elemezni az ilyen mondatokat.

Mit állítok: kell. Mi kell: megcsinálnom. Tehát a megcsinálnom az alany, a kell az állítmány, ha meg kint lenne az, hogy "nekem", akkor az (ami logikailag normál esetben az alany szokott lenni, itt logikai alanynak is hívják emiatt) részeshatározó lenne.

2016. febr. 6. 22:42
 3/9 TR75 ***** válasza:

Igen, gondolkoztam ezen én is. De az alany az "én", aki itt nincs leírva. Tárgy sem lehet, mert az meg lehetne az "ezt" vagy bármi, amit a -t raggal oda lehetne biggyeszteni.

Tehát vagy az egész kifejezés az állítmány (mivel itt igazából nem lehet egyik részeét sem eltüntetni), vagy ez valami olyan, a magyar nyelvre jellemző furcsaság, amit nem nagyon lehet sehová sem besorolni.

Érdemes lenne talán a nyest.hu-n is feltenni a kérdést.

2016. febr. 6. 22:50
 4/9 TR75 ***** válasza:
És hát igen, huszonpár éve még így tanultuk :S
2016. febr. 6. 22:53
 5/9 anonim ***** válasza:

"De az alany az "én", aki itt nincs leírva"

Az alany nem feltétlenül a mondat cselekvőjét jelenti. Pl. "lehet tiltakozni annak, aki akar" - itt az "annak" szó (részeshatározó) jelöli azt, aki tulajdonképpen cselekszik a mondatban, de attól az alany még a "tiltakozni".

Más igék is vannak, amelyek mellett gyakran szokott főnévi igenév lenni az alany, pl. a létige: Nincs mit csinálni.

Hasonlítsd amúgy csak össze ezt a négy mondatot:

- kell a beszéd

- kell a beszélgetés

- kell beszélgetni

- kell beszélgetnem

Elég könnyen belátható, hogy ezek strukturálisan mind ugyanolyanok, és mindegyikben a kell az állítmány, a másik szó pedig az alany.

2016. febr. 6. 23:03
 6/9 TR75 ***** válasza:

Igen, ezen én is agyaltam, hogy "kell a csinálás", mondjuk elég rosszul hangzik, de mivel logikus, megállja a helyét :-)

Ez egyébként egy újabb keletű felfogás, vagy csak rosszul tudtam?

2016. febr. 7. 00:11
 7/9 anonim válasza:
Mit állítunk? - Hogy kell. Ez az állítmány. Mit kell? - Megcsinálnom. Ez a mondat tárgya. Tehát a mondattani szerepe tárgy. Kinek kell (megcsinálnia)? - Énnekem, tehát az alany E/1. A csinálnom a csinálni szó, főnévi igenév, tárgyas alakja.
2016. febr. 13. 08:56
 8/9 anonim ***** válasza:

7-es, kelleni csak "valami" tud, nem pedig "valamit". "Kell egy asztalt"? Ne vicceljünk már. A tárgyragos szó a mondatban az nem a "kell", hanem a "csinálni" bővítménye lehet csak.

TR75, őszintén megvallva nincs most energiám utánanézni.:) Nyilván változnak a paradigmák, a közoktatásban meg mindig egy leegyszerűsített változatát tanítják annak, mint amire a nyelvészek az elemzéseikben jutnak. 20 éve már biztosan úgy tanították az ELTE magyar szakán, mint ahogy én leírtam.

2016. febr. 13. 14:24
 9/9 TR75 ***** válasza:
Na, jó, költői volt a kérdés.
2016. febr. 13. 14:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!