A "leszólít" szónak már nincs negatív értelme?
Régebben volt; ha valakit az utcán -nőt- leszólítottak, az nem ugyanaz volt, mint ha megszólították.
Ahogy az igekötő is mutatja, a leszólítás nagyon különbözött a megszólítástól.
Mintha manapság csak LEszólítanánk.(Legalábbis ahogy itt a megismerkedésről beszélünk.)
Angolul to accost jelentése leszólít megszólít
Németül anquatschen jelentése leszólít megszólít
csak itthon ilyen változatos a nyelv és ha leszólít valaki nem keverendő avval hogy leszól valakit.
Nincs negatív értelme.
De, szerintem van... Leszólít... lenéz...
a helyes: megszólít
Akinek még van, kérdezze meg a nagymamáját, hogy "rendes nő leszólítással nem ismerkedik". Vagy , hogy ő mindig úgy viselkedett, hogy ne adjon alapot leszólításra.
Persze, ki tudja, hogy pontosan mit értett alatta.
A leszólít számomra azt jelenti, hogy kinéz valakit a tömegből, vagy csak találomra kiválaszt, és próbálkozik nála. Vagy olyan, mintha állna a sarkon, és aki arra jár, annál bepróbálkozik, és a nagy számok törvénye alapján vár a sikerre. A le- igekötő nekem azt jelenti, mint a "polcról leemelni" egyet a sok közül.
Megszólítani valakit szerintem egyedibb, személyhez kötöttebb. De lehet, hogy csak én gondolom így. :)
22.45.
Igen, én is így gondolom. Csak nehéz megfogalmazni.
Férfi-nő kontextusban lehet negatív felhangja a leszólításnak, ahogyan a nagymamád is használja.
De beszédhelyzettől függően nem kell, hogy negatív legyen. Nekem ez a mozgással kapcsolatos: az utcán haladó embert leszólítom; a buszmegállóban várakozót vagy a kirakat előtt ácsorgó nézelődőt megszólítom.
Emellett az is igaz, hogy a megszólítás meghittebb, mint a leszólítás, de ez magából a szituációból fakad.
Egy álló embert megszólítani mégis intimebb kommunikáció (akár még meghitt beszélgetéssé is fajulhat), mint egy haladó embert megszólítani, aki a következő pillanatban máris halad tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!