Hol, milyen területeken használják a "kellesz" szót a kell helyett?
Figyelt kérdés
Most olvastam megint az egyik kérdésben, hogy "kellesz mennem", viszont élőben még soha nem találkoztam a "kell"-nek az ilyen használatával.2015. dec. 4. 18:34
1/12 anonim válasza:
Hát ilyen értelemben nincs értelme, de pl ez értelmes: "Menj el, nem kellesz ide"
2/12 A kérdező kommentje:
Itt a kérdés:
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__fogak-szajapolas__73..
Mikor először találkoztam ezzel a szóhasználattal, akkor én is simán értelmetlennek hittem a mondatot, de azóta többször találkoztam vele ezen az oldalon.
2015. dec. 4. 18:46
3/12 anonim válasza:
A Duna-Tisza -közén tájszólás a kell helyett.
4/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2015. dec. 4. 19:05
5/12 anonim válasza:
Miskolcon sokan így használják. Én mondjuk pont nem :)
6/12 anonim válasza:
Nem "kellesz" hanem "kell lesz" :) és azt jelenti, hogy "kell majd", "kelleni fog".
"Kell lesz mennem" = "kell majd mennem"
Én eddig csak nyírségi származásúaktól hallottam.
7/12 anonim válasza:
Nyírségben teljesen természetes! Nekem fel se tűnt, hogy helytelen, amíg nem beszéltem emberekkel az ország más részeiről.
8/12 anonim válasza:
Mindenki használja!
Te vagy az én emberem. Te KELLESZ nekem.
Ez nem egyértelmű?
9/12 A kérdező kommentje:
#8: Írtam, hogy milyen kontextusról van szó.
2015. dec. 4. 20:02
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!