Mit jelent a "lorett" szó?
Lorette egy város Kanadában, Loretta egy női keresztnév.
Van még az ú.n. Lorette-metszés, amit a mezőgazdaságban használnak.
A "lorett" szóval ilyen formában sehol nem találkoztam, de talán nálam okosabb hozzászólók ismerik ezt is. :)
Balzac egyik könyvében fedeztem fel, amit pont olvasok:
"... ezért úgyszólván csakis a kurtizánok, a lorettek és a nagyvilági dámák űzik, akik egész napjukkal rendelkeznek. "
Nem másoltam ki a teljes mondatot, mert semmit sem magyaráz meg és a szövegkörnyezetből sem derül ki semmi, legfeljebb, hogy a lorett olyasvalaki, akinek sok ideje áll rendelkezésre.
Mindegy, csak felkeltette a kíváncsiságom.
Így már világosabb!
"Lorette"-nek (magyarra fordítva lehet lorett is) nevezték a 19. században azokat a könnyú erkülcsű, "rossz életű", gazdag szeretőt kereső félvilági fiatal nőket, akik azért kapták ezt a nevet, mert a Notre Dame de Lorette templom környékén éltek Párizsban.
Kedves Julianna, köszönöm!
Bár lehetne csillagos pacsit adni! :)
Igazán szívesen, és kedves vagy, hogy ilyen szépen megköszönöd.
Sokszor segítek itt azoknak, akik a francia nyelvvel kapcsolatos kérdést tesznek fel, és bizony ritka a köszönet.
Motoszkált bennem a "lorette", és bár olvastam a Balzac-könyvet, erre már nem emlékeztem.
Viszont amikor még Párizsban éltem, a 9. kerületben is laktam, és ott található a Lorettai Miasszonyunk temploma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!