Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent a "lorett" szó?

Mit jelent a "lorett" szó?

Figyelt kérdés
Foglalkozást kell, hogy takarjon vagy legalábbis olyan személyt, aki valamilyen cselekvést folytat. Egy szótárban sem találtam rá.
2015. okt. 25. 22:09
 1/7 anonim ***** válasza:
Létezik egyáltalán ilyen szó?
2015. okt. 25. 22:16
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Lorette egy város Kanadában, Loretta egy női keresztnév.

Van még az ú.n. Lorette-metszés, amit a mezőgazdaságban használnak.

A "lorett" szóval ilyen formában sehol nem találkoztam, de talán nálam okosabb hozzászólók ismerik ezt is. :)

2015. okt. 25. 22:17
 3/7 A kérdező kommentje:

Balzac egyik könyvében fedeztem fel, amit pont olvasok:

"... ezért úgyszólván csakis a kurtizánok, a lorettek és a nagyvilági dámák űzik, akik egész napjukkal rendelkeznek. "

Nem másoltam ki a teljes mondatot, mert semmit sem magyaráz meg és a szövegkörnyezetből sem derül ki semmi, legfeljebb, hogy a lorett olyasvalaki, akinek sok ideje áll rendelkezésre.

Mindegy, csak felkeltette a kíváncsiságom.

2015. okt. 25. 23:04
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Így már világosabb!

"Lorette"-nek (magyarra fordítva lehet lorett is) nevezték a 19. században azokat a könnyú erkülcsű, "rossz életű", gazdag szeretőt kereső félvilági fiatal nőket, akik azért kapták ezt a nevet, mert a Notre Dame de Lorette templom környékén éltek Párizsban.

[link]

2015. okt. 26. 07:20
 5/7 A kérdező kommentje:

Kedves Julianna, köszönöm!

Bár lehetne csillagos pacsit adni! :)

2015. okt. 26. 23:51
 6/7 anonim ***** válasza:

Igazán szívesen, és kedves vagy, hogy ilyen szépen megköszönöd.

Sokszor segítek itt azoknak, akik a francia nyelvvel kapcsolatos kérdést tesznek fel, és bizony ritka a köszönet.

Motoszkált bennem a "lorette", és bár olvastam a Balzac-könyvet, erre már nem emlékeztem.

Viszont amikor még Párizsban éltem, a 9. kerületben is laktam, és ott található a Lorettai Miasszonyunk temploma.

2015. okt. 27. 00:21
 7/7 A kérdező kommentje:
Észrevettem :) Nézegetem a francia kategóriát, mert nemrég kezdtem el franciát tanulni és bizony irigykedem kicsit a Te színvonalas tudásodra. Na, talán majd egyszer. :)
2015. okt. 27. 02:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!