Van még olyan, aki rajong a német nyelvért?
Vagy kezeltessem magam? :D
Ha mégis akadna ilyen ember, jelentkezzen és árulja el, hogy miért szerette meg a nyelvet.
Sokáig én se szerettem, de miután letisztult ez a bonyolultnak tűnő nyelvtan, egyre jobban megszerettem. A szavaknak, kiejtésüknek is van egy logikája.
Most már egyszerűen csodálatos azt kutatgatni, melyik főnévnek mi a neme, az a sok kivétel és minden, egyszerűen gyönyörű. :D
Először tótágast állt az ember, minek vannak pl. még külön gyenge ragozású főnevek is. De később már azzal szórakoztam, hogy minél többet megpróbáltam összegyűjteni belőlük, és nagyon tetszett.
Angolul elvileg jobban tudok, mint németül, de angol anyanyelvű ismerősömet sokszor nyúzom, hogyan kell mondani ezt vagy azt helyesen, míg a némettel kapcsolatban nem nagyon merülnek fel már kérdéseim.
A Zu + Infinitiv az egyik legjobb dolog, olyan jól lehet vele rövidíteni vele a mondanivalót és ráadásul az egészet odadobja a mondat legvégére, más nyelvben nincs ilyen, ez is valami csodálatos.
Amikor németet tanítok valakinek, mindig mondom, hogy ezt meg azt a részt nagyon fogod utálni, meg ez máshogy van, mint várnád és hogy ez borzalmas (ironikusan, viccesen), de nekem már ezek nagyon szép, logikus dolgok, míg a kezdő nyelvtanuló inkább agybajt kap tőlük.
Van egy személyes élményem, ami miatt különösen megszerettem a németet. Mivel a nyelveket nagyon szerettem, mindig arra vágytam, a két nyelvszak mellé jó lenne egy harmadik is, de nem tűnt valószínűnek, hogy ez megvalósuljon. Végül egy váratlan fordulat, egyetemváltás miatt fel kellett vennem egy újabb szakot, ez természetesen egy újabb nyelvszak lett, és csak a német jöhetett szóba azon a helyen. Ezzel egy olyan álmom valósult meg, amiről nem is gondoltam volna. Azóta sokkal jobban is szeretem a németet, mint azelőtt.
Szerintem is csodálatos kutatni, hogy melyik főnévnek mi a neme... Lenyűgöző! :D Ez az egyik kedvencem a németben, hogy minden főnévnek van neme is, imádom... :D Plusz annyira gyönyörű szép hosszú mondatokat lehet alkotni... el tud varázsolni nagyon. :D
Én angol tagozatos voltam a gimnáziumban, a német a második nyelvem volt, de nagyon megszerettem. :)
A Zu + Infinitiv szintén zseniális, igen. Imádom a KATI szórendet is, a dass-t szeretem használni nagyon, olyan gyönyörűek lesznek úgy a mondatok... :D
Milyen szakokon tanultál még a német mellett? Én egyszer szeretnék megtanulni hollandul és svédül is.
Olaszt és angolt végeztem még. Azoknak is megvan a szépségük, de, ahogy írod, ez a német KATI szórend és egyebek teljesen egyedülállóak.
A holland még, ami hasonlít a némethez több szempontból, de pl. a KATI szórend rugalmasabb, többféle szórend is elfogadható módbeli segédigés mondat mellett. A hollandot én is szeretném megtanulni. A svéd sem lehet rossz, de nekem kicsit idegen.
Van egy weboldalam, ahol a német főnevek neméről hosszú bejegyzéseket írtam, hosszasan fejtegetem, hogy egy német főnévnek mi a neme és miért. Ha érdekel, elküldöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!