Hogy kell azt mondani, hogyha azt akarjuk, hogy valami "ízleljen" valakinek? Hogy kell ezt helyesen mondani?
Egész nap ezen gondolkoztam...
Így nem értelmes annyira, hogy ízleljen, de még úgyse, hogy ízeljen. Akkor hogy?
Tessen az ízlelőbimbóidnak.
Finomnak találd.
Vagy egyszerűen élvezd.
Remélem ízlik /ízleni fog.
Szerintem ezt nem lehet úgy, ahogy te szeretnéd..
ízlik: valaki szívesen fogyasztja, mert szereti
ízlelni: valamilyen ételt megkóstolni
Az ízlik felszólító módja elméletileg úgy alakul, hogy "ízljen", de ez borzasztóan hangzik. Úgyhogy másképp kell mondani. Például: szeretném, ha ízlene nektek, és örömmel ízlelnétek :)
Én ezen kb 10 éve 12-14 évesen agyaltam. Én is megkérdeztem az irodalomtanáromat, de annyit mondott ezt át kell fogalmazni nem lehet így mondani. Az én példamondatom az volt, hogy nem akarom, hogy a vonat kisikoljon :DDDD Tehát, hogy nem lenne jó ha kisiklana a vonat.
Egyszer amikor utaztunk azt mondtam: Jaj, csak ki ne sikoljon. :DD De én direkt mondtam így :)
Azt hiszem ez az ízlik szó is ilyen. Mondd azt, hogy: remélem ízleni fog az étel. Vagy remélem elnyeri tetszésed. Esetleg fontos jól elkészíteni az ételt, hogy xy is szívesen fogyassza/finomnak találja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!