Mit csinál a kavics az ember lába alatt járás közben? Mint ahogy a hó csikorog, a kavics, ahogy a kavicsszemcsék egymáshoz csiszolódnak menés közben az ember cipője alatt, mit csinál?
Köszönöm szépen; én is erre gondoltam először, aztán gondolkodtam, hogy kell, hogy legyen valami más is, ami hangutánzóbb.
De akkor biztos roszog. Tényleg csak ez lehet?
Szia!
Nálunk korszog - kimondottan az apró szemcsés kavics! :)
A hó pedig ropog. :)
Köszönöm szépen.
Mintha olvastam volna valahol egy olyan szót; tőlem lehet tájnyelvi is, ha jól kifejezi a hangot, amiben volt k is cs is.
Lehetett akár Jókai, vagy Mikszáth vagy akár Móricz; nem tudom.
Kellene, hogy legyen külön szó még a folyami kavics lépés alatti hangjára -mert az gömbölyű- , és a bányászott, éles kavics egymáson csiszolódó hangjára.
# 5!
Hogy érted, hogy máshol nem használják?
A roszog kifejezést hallottam Szegeden, Szigetvár környékén, Szolnokon, Keszthelyen, Egerben és Ajkán. Hol van a máshol?
Akkor is tájszó, mert az országban egységesen - az irodalmi nyelvben - nem használják.
Ma meg már elég nagy a keveredés ahhoz, hogy pl. egy szegedi tájszót más tájegységen is halljál néha.
Vagy elég annyi is,hogy elég sokan olvassák egy irodalmi műben, szerintem.
Az is kérdés, hogy mi kell ahhoz, hogy egy tájszó köznyelvi szóvá váljon.
Mert a roszog már azzá vált szerintem. De biztos van még azon kívül is más, ritkább hasonló szó, remélem valakinek még eszébe jut.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!