Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi az a széldárda?

Alexandroid kérdése:

Mi az a széldárda?

Figyelt kérdés
Egy versben találkoztam ezzel a szóval, de sajnos nem találom a jelentését, ha egyáltalán létező szóról van szó.

2015. júl. 27. 15:44
 1/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Biztosan egybe volt írva?

Két lehetséges magyarázatot tudok (mert konkrét dologként én még nem hallottam "széldárdáról"):

1.Esetleg rossz központozással volt írva, pl.: "Mozgatja forgó szél dárda forog kézben" - itt olyan, mintha "széldárda forogna a kezében, holott megfelelő központozással:

"Mozgatja forgószél, dárda forog kezében."

2. Más esetben jelképesen arra utalhat, hogy a szél hidege úgy hasít mint a dárda. Vagy a szél "hideg dárdáival támad" - azaz fagyos szél fúj. Ezt a szövegkörnyezet megmutathatja.

Esetleg nem a Szigeti veszedelemben olvastad? - Mert akkor az első magyarázat a helyes.

2015. júl. 29. 09:03
 2/5 A kérdező kommentje:

Szia, egy Zalán Tibor versben szerepel a szó.

"Innen indulj el a széldárdákkal átvert irányban"

Jut eszembe, akár megkereshetném a költőt is, hátha ő tudja.

2015. júl. 29. 16:01
 3/5 anonim ***** válasza:

Ha választ kapsz tőle, kérlek írd meg ide a magyarázatot!

Érdekelne. :)

Köszönöm!

2015. júl. 29. 16:03
 4/5 A kérdező kommentje:
Valóban ő találta ki.
2015. aug. 7. 16:23
 5/5 anonim ***** válasza:
Köszönöm! :)
2015. aug. 14. 20:12

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!