Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan vannak helyesen ejtve-í...

Hogyan vannak helyesen ejtve-írva ezek a szavak?

Figyelt kérdés
Fetisiszta / fétisiszta, dzsihadista / dzsihádista. Tudtommal mindkét esetben az első a helyes, de a net tele van mindkét esetben a másik változattal. Ez persze nem feltétlenül jelenti hogy helyes, hivatalosan elfogadott írásmód lenne.
2015. júl. 8. 01:13
 1/5 anonim ***** válasza:
Mert mi a fontosabb, hogy hivatalosan elfogadott legyen vagy, hogy megértsék az emberek, hogy mit akarnak kifejezni. Ilyen alapon mért mondjuk azt, hogy füzetni és mért irjuk, hogy fizetni?
2015. júl. 8. 02:16
 2/5 A kérdező kommentje:
Hát én még senkitől sem Hallottam hogy azt mondaná fizetés helyett h füzetés. :P
2015. júl. 9. 01:03
 3/5 A kérdező kommentje:
Nekem fontos hogy a hivatalosan elfogadott, helyes formát használjam.
2015. júl. 9. 01:05
 4/5 anonim ***** válasza:
25%

Öröm látni, hogy van még ember, aki a Hivatal álláspontját tekinti a legfőbb jónak, és mindenben a felsőbbség intését kívánja követni.

Ami az 1. szót illeti, az Osiris Helyesírás "fetisizmus" szavából (707. old. lap alja) következtetve csakis "fetisiszta" lehet a helyes alak.

A 2. szó írását a jelenlegi szótárak nem szabályozzák, úgyhogy sajnos a Hivatal útmutatása nélkül maradtunk.

[link]

Én részemről amúgy még sosem hallottam a dzsihadista szót, szerintem ez hiperkorrekt alak lehet, amit a barbár-barbarizmus stb. szó mintájára alkottak meg szabályfetisiszta beszélők, holott ilyen szabály nincs, a rövidülés nem minden továbbképzett idegen szóban megy végbe (pl. kémia/kémikus), úgyhogy ha dzsihádistának ejtjük, akkor írni is nyugodtan lehet dzsihádistának.

2015. júl. 9. 01:57
 5/5 anonim ***** válasza:
Ezen az alapon a nyelvújításnak sem szabadott volna létrejönnie, szerintem semmi gond nincs vele ha idővel alakulnak a szavak vagy épp újak keletkeznek. :)
2015. júl. 10. 01:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!