Hogy mondjuk ezeket a szerkezeteket németül?
Az egyik amire kíváncsi vagyok, a minél inkább-annál szerkezet. Pl: Minél éhesebb vagyok, annál többet eszem.
A másik: szeretném, ha megcsinálnál valamit. Pl: Szeretném, ha elküldenéd ezt a levelet. Ez jó úgy, hogy: Ich möchte dich, diesen Brief zu schinken. (angol gondolkodás alapján (I'd like you to send this letter). ?
Köszi a válaszokat!
Két egyforma mértékben változó esemény egymással kapcsolatban áll. A változó mértéket középfokban álló
melléknévvel vagy határozószóval fejezzük ki.
A „je” után mellékmondati szórend áll, a középfokban álló jelző kiemelésével, a „desto” után fordított főmon-
dati szórend, mivel itt is kiemeltük a középfokban álló melléknevet.
Pl: Je hungriger ich bin, desto mehr esse ich.
Mindkét mondatban a kötőszó után közvetlenül a melléknév középfokú alakja áll. A mellékmondatban az állítmány ragozott része (az ige) a mondat végén van, a főmondatban pedig azért van fordított szórend, mert a kötőszó után kiemeltük a melléknevet. Az alany csak az állítmány után állhat, mert előtte a melléknév van.
Je mehr du lernst, desto/umso besser werden deine Noten. Minél többet tanulsz, annál jobbak lesznek a
jegyeid.
A "desto" helyett "umso" is állhat, ugyanazt jelenti, mint a "desto", tehát "annál".
A másik: Szeretném, ha...valamit megcsinálnál. Mit szeretnél? Tehát ez egy tárgyi mellékmondat lesz: Ich möchte, dass du mir diesen Brief schickst. (Szeretném, ha elküldenéd ezt a levelet.)
Vagy talán azt tanuljátok, hogy "Arra kérlek, hogy küldd el ezt a levelet." (Ez a tárgyi mellékmondat "zu+Infinitíves" rövidítése.
Ich bitte dich, diesen Brief abzuschicken.
Én meg arra kérlek, írd meg, hogy lehet itt ebben a levelezésben feltenni a kérdést, hogy "hasznos volt-e a válaszom?"
Köszönettel és üdvözlettel: Suzana Guoth
Danke sehr, Lieber Frau!
Aber ich habe Ihre Bitte nicht vollends verstanden. Würden Sie bitte sie mir erzählen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!