Szerintetek a "fölfele" és "lefele" kifejezések parasztosak?
Egyáltalán nem parasztos, bizonyos esetekben indokolt is ez a szóhasználat, mert színesebb, érthetőbb és tagoltabb, mint pl: 'Elindult lefelé a lejtőn'.
Vagy: 'Elindult le a lejtőn'. Melyik hangzik jobban?
Jelentésbeli különbséget is érzek: Fel mutat, vagy felfelé mutat. Tehát valaminek az irányába.
A 'megfele' már nekem is kicsit fölösleges.
Engem inkább az zavar, hogy másokat zavar , hogy más vidékről jöttek és más a szóhasználatuk. A magyar nyelv épp ettől színes. Ez legalább annyira nem vitatéma, mint hogy azt mondjuk: Fel, vagy föl. Ha nem akarunk túl mekegősen beszélni akkor időnként akkor beiktatjuk az ö betűt, mert szerencsére van rá mód. Legalább annyira nem parasztos, mint a Te példád.
Sokkal inkább idegesít, hogy nagyon sokan nem tudnak különbséget tenni a -ba, -be -ban, -ben ragok használatánál. Ez viszont már valóban helyesírási hiba, és tájszólástól függetlenül mindenhol kellene tudni helyesen használni.
Én kimondottan szeretem egyes vidékek eltérő szóhasználatait, pl. vannak püspökladányi ismerőseim, akik a 'megy' helyett azt mondják, hogy 'megyen'. Szerintem annyira szép és ízes.
Akkor parasztosak, ha a tájszólást annak vesszük. A parasztos nem mindig negatív jelző lehet.
Egyébként megnyugtatlak, felénk is körülbelül felesben használják. Mikor mi jön az ember szájára. A mi megyeszékhelyünk "Kapozsvár", aztán szeretünk szeretünk Magyarorszááágon élni. Kicsit á-san is beszélünk, ezt vették észre az én esetemben, de nem zavarta őket.
Szerintem sem gond, ha valaki tájszólással beszél, csak érthető legyen, mert ha valaki hadar, vagy nem nyitja ki a száját, az idegesítőbb tud lenni. Illetve ahogy az első írta, a -ba, -ban, -be, -ben is elég egyszerű, de mégis sokan helytelenül használják, ami néha zavaró tud lenni, szerintem ez hanyagság.
Ez olyan mint Vasban a "benne" helyett a "benn" használata, vagy az erdélyiek "s"ezése az "és" helyett.
Önmagában nem parasztos vagy negatívan megítélt, amennyiben intelligens vagy, az látszik így is.
"Elindult fel", vagy "elindult felfelé". Első eset az inkább egy helikopterre vagy egy Harrier-gépre vonatkozhat, míg a második eset az egy sima utasszállítóra is, amelyik nem függőlegesen emelkedik fel(felé).
Ezen kívül mondjuk az elindult felfelé az vonatkozhat valakinek a karrierjére is, mikor emelkedni kezd, viszont ha azt mondod, hogy elindult fel, az inkább a gyors emelkedésre vonatkozik.
Érzésem szerint az elindult felfelé kifejezés iaz arra vonatkozik, amelynek oldalirányú elmozdulása nagyobb, mint a függőleges emelkedése, míg az elindult fel kifejezés pedig ennk pont az ellenkezője.
Első voltam.
A fenti példák után már csak azt nem értem, hogy a pestiek hogyan tudják elkerülni ezeknek a szavaknak a használatát.
Esetleg azt tudnám elképzelni, hogy olyankor is használod, ha nem illik oda, bár nem hiszem, mert akkor azt írtad volna, hogy "2 éve felfele jöttem Pestre" :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!