Az angol blood (vér) szót miért blád'nak kell ejteni és miért blud'nak? :D
"Legalábbis én nem tudok még egy ilyen szót."
Van azért, pl flood.
Mert kivétel, akárcsak a flood.
Egyébként az óangolban még nagyjából ugyanúgy ejtették a szavakat, mint ahogy leírták őket, csak aztán volt egy nagy változás a kiejtésben ("the Great Vowel Shift"), ami egyébként azért bizonyos szabályosságokat is mutatott, azóta ejtünk másképp magánhangzókat, mint ahogy le vannak írva. De vannak bennük szabályok és persze kivételek is, mint minden nyelvben, mert a nyelv állandóan változik.
Nem értem én ezt a kivétel dolgot. OK, blood/flood - ketten vannak, de
/u:/ - cool, school, fool, tool, etc.
/ʊ/ - room, look, foot, zoom, etc.
/ɔː/ - door, floor, moore
:)
Girgoy #5 Jól mondja. Még két dolgot kell hozzátenni:
1. Minden nyelvben van hagyomány szerinti, a kiejtéstől eltérő írásmód, beleértve a magyart is, pl. a húszas szót csak egyes nyelvjárásokban mondják hosszú /u:/-val.
2. Az angolban nagyon hamar elterjedt a könyvnyomtatás, és a helyesírás számos lényeges vonásában még a XVI. századi, vagy annál is régebbi állapotot tükröz. Erre jó példa a blood is, amit még Chaucer idejében is /blu:d/-nak ejtettek, valószínűleg még később is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!