Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az angol blood (vér) szót...

Az angol blood (vér) szót miért blád'nak kell ejteni és miért blud'nak? :D

Figyelt kérdés
Tudom, úgy hülyén hangzana, de leírás szerint...

2015. jún. 2. 14:07
1 2
 1/12 anonim válasza:
40%
mert ezt így találták ki... csak a magyarok ilyenek hogy a szavakat úgy ejtik ki ahogy írják... másnépeknek nem volt ennyi esze... xdd
2015. jún. 2. 14:17
 2/12 A kérdező kommentje:
No, de ami 2 db o betű az az esetek 99%ban kiejtésre u és nek á... Legalábbis én nem tudok még egy ilyen szót.
2015. jún. 2. 14:21
 3/12 anonim ***** válasza:
Mert nálunk nagyeszű magyaroknál nincsenek kivételek? Csak ezeken nem mi csodálkozunk, hanem a más anyanyelvűek.
2015. jún. 2. 14:44
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

"Legalábbis én nem tudok még egy ilyen szót."

Van azért, pl flood.

2015. jún. 2. 15:33
 5/12 Girgoy ***** válasza:

Mert kivétel, akárcsak a flood.

Egyébként az óangolban még nagyjából ugyanúgy ejtették a szavakat, mint ahogy leírták őket, csak aztán volt egy nagy változás a kiejtésben ("the Great Vowel Shift"), ami egyébként azért bizonyos szabályosságokat is mutatott, azóta ejtünk másképp magánhangzókat, mint ahogy le vannak írva. De vannak bennük szabályok és persze kivételek is, mint minden nyelvben, mert a nyelv állandóan változik.

2015. jún. 2. 15:39
 6/12 A kérdező kommentje:
Utolsó kettőnek köszi! Nagyon hasznosak voltak a válaszaitok :)
2015. jún. 2. 15:42
 7/12 anonim ***** válasza:
Yorkshire-ban bludnak ejtik.
2015. jún. 2. 16:37
 8/12 chtt ***** válasza:

Nem értem én ezt a kivétel dolgot. OK, blood/flood - ketten vannak, de

/u:/ - cool, school, fool, tool, etc.

/ʊ/ - room, look, foot, zoom, etc.

/ɔː/ - door, floor, moore

:)

2015. jún. 2. 16:43
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Girgoy #5 Jól mondja. Még két dolgot kell hozzátenni:

1. Minden nyelvben van hagyomány szerinti, a kiejtéstől eltérő írásmód, beleértve a magyart is, pl. a húszas szót csak egyes nyelvjárásokban mondják hosszú /u:/-val.

2. Az angolban nagyon hamar elterjedt a könyvnyomtatás, és a helyesírás számos lényeges vonásában még a XVI. századi, vagy annál is régebbi állapotot tükröz. Erre jó példa a blood is, amit még Chaucer idejében is /blu:d/-nak ejtettek, valószínűleg még később is.

2015. jún. 3. 07:41
 10/12 Girgoy ***** válasza:
8-ashoz egy kiegészítés: "r" betű előtt (általában) minden magánhangzót másképp ejtünk, mint nem R előtt, az R elég agresszív kiejtésmódosító betű. :)
2015. jún. 3. 13:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!