Az igekötők össze-vissza használata rajtam kívül kit zavar még? Pl. Az interneten ráír valakire.
Luci Ferkó, a kérdezőt a "ráír valakire" zavarja.
Ami azt illeti, tényleg elég ronda, az ember inkább egy papírra vag a táblára "ír rá".
Ettől függetlenül, elég elterjedt, talán valami germanizmus (ha tévednék, ne kövezzetek meg!).
Én kiegyeznék vele, ha csak ennyi igekötő-probléma lenne...
Már ne is haragudj, de egy új jelentésárnylat megjelenése pont hogy egy cizelláltabb gondolkodásra utal, nem felszínesre, összességében pedig gazdagítja a nyelvet, nem szegényíti.
Nem árt itt stilisztikailag árnyaltan nézni a dolgot:
"írok valakinek": akár elektronikusan, akár hagyományosan, de a szokásos formai követelményeket betartva, szabatosan fogalmazva írok valamit, ahol az üzenet tárgya is fontos, nem csak a célszemélye
"ráírok valakire": kizárólag elektronikusan "villámjelentkezem", csak jelzek, mindenféle formai követelmények betartása nélkül, a hangsúly az üzenet célszemélyén van, nem az üzenet tárgyán
A két kifejezés más értelemben használatos. Mint ahogy élőszóban a "szóltam neki" nem ugyanazt jelenti, mint az "odaszóltam neki".
Persze erről nekünk teljesen fölösleges vitáznunk: az élet ezt már eldöntötte. Az értelmező kéziszótár következő kiadásában már ez a jelentésárnyalat is benne lesz :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!