Lehet, hogy furcsa, de nem tudom megmagyarázni, körülírni, nem vagyok tisztában a jelentésével, csak bizonyos mondatkörnyezetekben. Tudom, hogy megkönyörülni valakin azt jelenti, hogy nem büntetem meg és megbocsátok neki, attól függetlenül, hogy esetleg megérdemelné. De ha valaki alapvetően "könyörületes" ember, akkor ez mit jelent? Kizárólag a megbocsátás képességét? Vagy mást is?
2015. máj. 17. 16:07
1/6 anonim válasza:
Egyszerűen fogalmazva, a könyörületes ember könnyen megbocsát, nehéz kivívni a haragját. Ha ártottak neki, akkor sem azon gondolkozik, vagy azért tesz, hogy revansot vegyen. Ez nem egyenlő a pacifizmussal, inkább a belső békéje érdekében teszi.
2015. máj. 17. 16:50
2/6 anonim válasza:
Nem csak bocsánatot, megbocsátást jelent.
Meg lehet könyörülni egy éhező emberen vagy állaton is, akinek enni adsz, egy fagyoskodón a téli hidegben, egy betegen, mindenkin, aki valamiben szükséget szenved.
Itt a "könyörület" bizonyos fokig a segítséget jelenti.
2015. máj. 17. 19:32
3/6 anonim válasza:
Hétköznapi szóhasználatban rengeteg jelentésárnylata lehet, szövegkörnyezettől függően.
A teológiai jelentése ennél konkrétabb, bár ugyancsak többrétű. Teológiai szóhasználatban a könyörület és az irgalmasság azonos értelmű szavak:
Én úgy értelmezem, hogy nem él vissza egy kiszolgáltatott ember helyzetével. Tehát mondjuk ha harcban az ellenfél már a földön van, akkor nem megbocsátunk neki, hanem megkönyörülünk rajta, tehát nem élünk vissza a helyzeti előnnyel, empatikusak vagyunk. De valóban van más jelentése is, többféle szövegkörnyezetben is használható.
2015. máj. 17. 19:58
5/6 Vree válasza:
A könyörület egy valamennyire tág fogalom, amibe beletartozik egyrészt a megbocsájtás (hasonlóan az irgalomhoz), másfelől a kedvesség és jótékonyság, ilyen értelemben a nálad szerencsétlenebb ember iránti jószándék/jóindulat).
Tehát tágabb jelentésű szó. mint a fenti kettő külön-külön.
Megkönyörülhetsza legyőzőtt ellenfelen, amikor meghagyod az életét, de megkönyörülhetsz a kolduson is, amikor pénzt adományozol neki.
2015. máj. 17. 19:59
6/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat :) Sokat segítettetek.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!