A felvidéki magyarok mind beszélnek szlovákul?
1-es, te biztos sokat jársz Szlovákiában... Magyarlakta területeken tömegével hallani magyar szót az utcákon.
Ezzel együtt sem árt tudni szlovákul, mert pl. egy rakás hivatalos ügy intézéséhez szükség lehet rá, ill. munkában is értelemszerűen nehezen lehetne a szlovák ismerete nélkül boldogulni.
Hivatalos ügyeket mondjuk lehet itt magyarul is intézni, nem kell hozzá szlovák. Sajnos én sem beszélem a nyelvet, de szerencsére a hivatlban a szlovákok is értettek magyarul így nem volt gond és nem kellett anyámat vinni magammal. Az ciki lett volna.
Egyébként megtanulni szlovákul nem kényszer. Senki sem erőlteti. A suliban van angol és egyéb nyelvek mellett szlovák is. Tanácsos megtanulni, mert a legtöbb egyetemen szlovákul (vagy ha Csehországba mész csehül) folyik a képzés. Van pár egyetem, ahol van magyar nyelvű képzés is, pl. tanári szak, vagy a magyar tanári szak Pozsonyban (?) ha jól rémlik.
Én valamiért nem tudtam úgy elsajátítani a szlovákot, szóval most suli után kell magam rászánnom, hogy gyakoroljam. Én is Prágába járnék szívesebben egyetemre, de sajnos Magyarországra fog kelleni. Nem mintha rossz lenne, de nektek az egész felvételi/érettségi rendszeretek teljesen más ezzekkel a pontozgatásokkal.
Hopsz, kicsit elkalandoztam.
3-as, attól függ, milyen hivatalos ügyet intézel. Én pl. a nyugdíjbiztosítóban voltam nemrég Komáromban, és csak szlovákul voltak meg az űrlapok, amiket ki kellett tölteni. De az igaz, hogy a szlovákok közül is beszél sok magyarul, ha meg nem, akkor azonnal kerül valami magyar munkatárs, aki segít, ha nem tudsz szlovákul. Így viszont végső soron oda jutunk, hogy olyan iratokat kell aláírnod, amiket nem értesz. Felnőtt emberként ez már nem pálya.
Lényeg: kiszolgáltatottabb vagy, ha nem tudsz szlovákul, és sokkal kevesebb a lehetőséged munkában, vagy ahogy te is írod, továbbtanulásban is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!