Reális, hogy ennyien beszélnek Magyarországon idegennyelveket?
Egyrészt durva, hogy angolul elvileg csak a népesség 16%-a beszél, de azt sem gondoltam volna, hogy a francia ennyire le van maradva az angolhoz és főleg a némethez képest.
Szerintetek reálisak ezek az adatok? Vagy általában hogy megy ez a népszámlálásoknál? Sokan vannak, akik pl. azt mondják, hogy beszélnek angolul, de közben csak egy-két szót makognak? Lehetséges, hogy még ezeknél az adatoknál is rosszabb a helyzet?
A 16% szerintem stimmelhet, bár persze ez nyilván nem azt jelenti, hogy ezek mindegyike képes árnyaltan elbeszélgetni angolul a világ keletkezéséről vagy a jelenlegi orosz politikai helyzetről. A jó felük valószínűleg vizet is csak akkor tudna kérni, ha segítséget kér a gyakorin.
Másrészt meg a francia nyilván sehol sincsen. Én kifejezetten szakmámból kifolyólag ismerek jó pár franciául beszélőt, de őket leszámítva, civil ismerőseim között pontosan kettőt tudok, aki jól beszél, és még párat, aki tanulta, de egyáltalán nem beszéli. Angolul tűrhetően beszélőt ehhez képest ismerek több tucatot.
Nem reális. Ha mész az utcán, kizárt dolog, hogy minden hatodik ember tudjon angolul. Még minden tizedik sem.
Na persze nem mindegy, hogy azt kérdezed, hogy "Ön beszél angolul?" vagy pedig azt, hogy "Do you speak English?".
Az első kérdésre azért csak-csak akadnak önként jelentkezők, akik bevállalják, de a másodiknál már kisebb a mellény... :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!