Mit jelent az utolsó "e" az "Ezt kell csinálni e? " kifejezésben?
Figyelt kérdés
2015. máj. 11. 02:17
3/9 anonim válasza:
Azt, hogy nem ismeri a nyelvtani szabályt, aki így használja.
Az e felesleges a végén. Úgy még elfogadható, hogy ezt kell-e csinálni?, de itt is felesleges.
4/9 anonim válasza:
A mondat elején álló "ezt" mutatónévmást nyomatékosítja. Létezik a párja is, ami az "azt"-hoz kapcsolódó "a": Azt kell csináni a.
5/9 anonim válasza:
Ez nem egy "kifejezés."
Leírnád a mondatot, amiben ezt így láttad?
6/9 anonim válasza:
Az ilyenkor a mondat végén szereplő "e" betű az "ehen-e" rövidítése. Az pedig az "ehun van-e" rövidítése. Az pedig kábé az "ehol találod meg, ni" népies (vagy inkább parasztos) kiejtése.
7/9 anonim válasza:
a 4-es válaszoló írta jól. ez egyébként heves megyei tájszólás. én is szoktam néha ilyeneket mondani, mert kis időt ott éltem gyerekkoromban.
8/9 anonim válasza:
#4 írja jól. Semmi köze a kérdőpartikulához, inkább az "ez(t)" rövid alakja, ami plusz érzelmet fejez ki (düht, idegességet, akár meglepettséget is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!