Ti valamilyen szinten lenézitek a nagyon hibásan író FELNŐTT/CSALÁDOS embereket?
Azért vagyok erre kíváncsi, mert én valamilyen szinten igen, még ha ettől most sokak szemében ellenszenves is leszek.
Persze, elismerem, hogy lehetnek az ilyenek is emberileg normálisak, ugyanakkor minősíti is őket valamennyire, hogy nem tudnak rendesen írni. A tizenéves hülyegyerekeket, akik "szercsih"-znek, "láwcsih"-znak, "mien"-eznek, "vok"-oznak, most nem veszem ide, mert szót sem érdemelnek /bár az ő "írásuk" is okádék/. Viszont amikor látom, hogy családos, sokat megélt emberek ha nem is a fenti szörnyűségeket irkálják /mert ugye mégsem tizenéves taknyok már/, de helytelenül használják a ragokat, a toldalékokat /kedvencem, amikor a "-ban" és "-ben" helyett folyamatosan "-ba"-t és "-be"-t írnak/, egy rakat vesszőhibát vétenek, nem tesznek pontot a mondat végére, nem nagy betűvel kezdik a mondatot és még sorolhatnám. Az ilyeneknek hogy lehet családjuk, ha a Föld egyik legalapvetőbb dolgát képtelenek voltak megtanulni egykor általános iskolában????????????????? És itt most nem a ci.gányokra gondolok, akik "naccaládoszok", hanem magyar emberekre, akik sok mindent megéltek, gyereket nevelnek, de írni mégse tudnak.
Most pár perce a telefonomban a régi SMS-ek között böngészve véletlenül ráakadtam néhány 2-3 évvel ezelőttire az egykori haveromtól, akivel akkoriban összejárkáltunk. Az SMS-ei tele vannak vesszőhibával, a mondatok természetesen nem nagy betűvel kezdődnek, elég sok szót félregépel, valamelyiket többször is helytelenül írja, az ékezeteket pedig nem ismeri /azt kizártnak tartom, hogy egy okostelefonban ne lehessen ékezeteket írni.../ és már akkor is egy 1-2 éves kislánya és felesége volt, most pedig a 2. gyereküket várják... Lehet, hogy valaki a sietségre hivatkozva ír brutálisan hibásan, de milyen érdekes, hogy ha én sietek, még akkor is meg tudok írni egy SMS-t normálisan. Na jó, talán 1-2 perccel tovább tartana neki, ha valóban normálisan írna, és nem hiszem, hogy azon az 1-2 percen múlik az élete... Bár aki sehogy sem tud helyesen írni, annak tökmindegy.
Oké, nem azt mondom, hogy mindenki legyen Grétsy Lászlóhoz hasonló nyelvészprofesszor. Ha valaki vét 1-1 vesszőhibát néhol, elgépel ezt-azt, esetleg nem minden szót tud helyesen leírni, azzal semmi gáz nincs, hiszen emberből van mindenki. Néha nekem is meg kell néznem egyes szavakat, mert egyszerűen zavarban vagyok, hogy hogy is kéne írni. Megnézem, mert egyszerűen idegesít, ha nem tudom, hogy kell leírni. Pedig 5-ös voltam helyesírásból és mégis van, ami kifog rajtam. De szerintem nem sok olyan ember van, aki minden egyes szót le tudna írni helyesen, részben azért is, mert ugye néha változnak ilyen-olyan helyesírási/nyelvtani szabályok.
Azt sem mondom, hogy mindenki merüljön el a magyar nyelv rejtelmeiben, a nyelvtani szabályokban, a szavak eredetében, a nyelv történetében. Ezek engem sem érdekelnek és azért elfelejti az ember egy idő után. Viszont a helyesírást szintén megtanítják és nem csak addig használjuk, míg általános iskolában megíratják belőle a tollbamondást nyelvtanórán, hanem egész életünkben, mert nap mint nap olvasunk-írunk. A világ egyik legalapvetőbb dolga. Elvileg az egyik "legeccerűbb" is, de a mellékelt ábra azt "mutattya", hogy sokaknak ez az egyik legbonyolultabb dolog.
Ilyenkor csak fogom a fejem és értetlenkedek, hogy hogy lehet olyan embereknek felesége, gyereke, családja, autója, lakása, felelősségteljes élete stb., ha az egyik legalapvetőbb dolgot, a helyesen való írást nem tudták elsajátítani. Pedig általános iskolában megtanították nekik. Csak ezek szerint ők nem tanulták meg. Kicsit igaz is lehet az, hogy csak az nem tanul meg helyen írni, aki nem akar...
Persze, azt elismerem, hogy ettől még viheti egy ember sokra az életben, de én mégis szégyennek tartom, hogy valaki úgy vállal emberekért felelősséget /gyerek, feleség, stb./, hogy közben a saját nyelvét képtelen használni...
Szerintem is sokkal rosszabb, ha valaki mások megalázására és lenézésére (és persze a saját reszketeg egója megtámogatására) használja a helyesírást, mintha valaki hibásan ír. Emberileg csak az előbbi állít ki magáról szegénységi bizonyítványt, az utóbbi egyszerűen tanulatlan, aminek ezer oka lehet. Szerintem inkább olyannak ne legyen családja, aki helyesírási hibák miatt megveti az embertársait. Mire fogja ez tanítani a gyerekeit, gyűlölködésre? És majdnem mindig azok emberkednek a helyesírással, akiknek a nyelvi tudása csak jó közepes...
„Értetlenkedek”, mi?
Erre szoktam mondani, hogy gyereket csinálni a hülye is tud, és ismerek is rá pár példát. Nem jár együtt az intelligenciával. Viszont a telefonos pötyögést nem venném ide, ott én is (pedig igényes vagyok az írásképemre) ékezet nélkül, kapkodva írok, bár talán évente, ha 10-15 SMS kimegy a bunkofonomról.
Inkább a "muszály" és "salyt" jellegű hibáktól fogom a fejem, a tagolatlan szövegektől és a FOLYAMATOSAN BEKAPCSOLT CAPS LOCK-tól. Egész egyszerűen ez igénytelenség, és érthetetlenné teszi az írást.
Bizonyos fokig igen. De hogy jön ez a felnőtt/családos léthez? Egy 40 éves miért nem tudna helyesen írni? Én annyi vagyok, de nem túlságosan megerőltető helyesen írni - legalábbis törekszem rá.
Más az elütés, és más, ha valaki tendenciózusan lessz - t ír, a ban-, ben- t keveri a ba-, be- vel.
Mindig azt hozom példának: ha én most ezt a hozzászólást angolul írnám, valószínűleg közel sem lenne nyelvtanilag tökéletes és nagyon valószínű, hogy nálam angolul jobban tudók nagy garral leszólnának. De ha valaki anyanyelvi hibákra mutat rá akkor az már nyelvtan náci?
Nem telt el egy nap és elég szép mennyiségű komment érkezett. :D
Sejtettem amúgy, hogy egyesekből itt most negatív érzéseket fogok kiváltani. Nyelvtan nácinak egyáltalán nem érzem magam. Hakapeszi jól írta. Miért is lennék attól nyelvtan náci, mert rávilágítok arra, hogy valaki a SAJÁT anyanyelvén képtelen normálisan írni!? Igen, ha rossz tulajdonságnak számít ez most egyesek szemében, ha nem, én valamilyen szinten leminősítem ezeket az embereket. Könyörgöm!!! A saját anyanyelvéről van szó!!! Oké, ha valaki nem beszél idegennyelveket /például én is csak alapszinten nyögdécselem az angolt/, de azért a saját anyanyelvén tudjon már valaki rendesen kommunikálni! Szerintem ez valamilyen szinten egy alap dolog. Vagy legalábbis annak kéne lennie...
Írta itt valaki, hogy beszélt egyszer egy diszgráfiás sráccal. Na, a kérdésem természetesen az ilyen gondokkal küzdő emberekre nem vonatkozik. A teljesen egészségeseket viszont nem tudom megérteni. Náluk nagyon elfogadható indokot szerintem elég nehéz találni, hogy miért is nem tanultak meg helyesen írni. Hogy most ismerkedik a számítógéppel, a billentyűzettel? Furcsa, mert elég szép számú huszon-, harminc- és negyvenéves fiatal van, akik teljesen egészségesek /diszgráfiának vagy diszlexiának semmi nyoma/, értelmesnek is tűnnek, számítógépet sem először használnak /legalábbis úgy gondolom, hogy aki rendszeresen feljár pl. a Facebook-ra, az nem először lát billentyűzetet és nem éppen keresgéli a betűket.../, mégsem tudnak normálisan írni. Ez az indok maximum akkor elfogadható, ha valaki mondjuk idősebb, semmi érzéke a gépeléshez, a billentyűzetet is először látja és mindez közrejátszhat abban, hogy hibásan ír /míg pl. a kézírása tökéletes/.
A helyesírás ellenőrző használata valóban lehet csalóka, ugyanakkor itt is felmerül a kérdés: ha a böngészőben van és valaki használja /közben nélküle egy förtelem lenne az írása/, akkor sokan miért nem használják?
A mentális probléma nem lehet elfogadható indok, ugyanis én is kisebb-nagyobb lelki bajokkal küzdök /tudnám őket sorolni, de ezekbe most nem megyek bele, mert nem erről szól a téma/, mégis meg tudok írni normálisan akármit.
Az talán elfogadható érv, hogy valakinek rossz tanárai voltak. Viszont van olyan ismerősöm, akivel általános iskolában negyediktől nyolcadikig egy osztályba jártunk, vagyis ugyanazok tanítottak minket, de közel 30 éves létére képtelen normálisan írni... Legalábbis mikor néha belebotlok a FB-on 1-1 hozzászólásába, akkor csak nézek, hogy hogy írhat ilyen ocsmányul. :S :/ Pedig teljesen értelmes a srác, semmi problémája nincs. Sőt!
Az SMS-eket meg azért vettem ide /mégha sokatok szerint az nem is számít/, mert pl. a barátnőmmel ha SMS-ezünk, akkor ő mindig normálisan, pontosan, szépen ír. Ezek után szerintem jogosan foghatom a fejem, ha találkozok egy ékezetek nélküli, minden vesszőt nélkülöző, össze-vissza SMS-sel...
Annyiban viszont egyetértek a nekem ugrókkal is, hogy egy ember valóban inkább legyen talán még írástudatlan is, de bánjon jól a családjával/szeretteivel/barátaival/ismerőseivel, semmint hogy terrorizálja a környezetében élőket és közben egy nyelvészprofesszor. Ezt alá is írom. Egyébként ha találkozok egy nagyon szarul író, de amúgy tök normális emberrel, akinek még mondjuk családapa/családanya is, akkor nyilván én is normális leszek vele. Aki velem rendes, azzal én sem tudok köc$ög lenni. Szóval szimplán a helyesírása miatt nem fogok vele bunkóskodni. De akármennyire is normálisak vagyunk egymással, azért elég elkönyvelem róla magamban, hogy "atyaég, ez hogy nem volt képes megtanulni valamennyire helyesen írni, miközben X számú gyereket nevel, van egy férje/felesége és már elért ezt-azt az életben???????". Hiszen ezek jóval nehezebb dolgok, mint megtanulni helyesen írni... /Még egyszer kihangsúlyozom: amit írok, csak az EGÉSZSÉGES emberekre vonatkozik, a diszgráfiásokra természetesen nem, még mielőtt valaki nekem esne ezért is./
Írta valaki, hogy a magyar nyelv az egyik legnehezebb. Amivel szintén egyetértek. Na de egy külföldi számára! A magyar ember tudja már használni rendesen! Szóval ezt az indokot is kilőhetjük /legalábbis én nem tudok egyetérteni vele/, hogy miért nem tud valaki helyesen írni. Továbbra is abból indulok ki, hogy általános iskolás anyag, amit nap mint nap használunk. Nem tud senki számomra olyan érvet mondani, ami miatt egy szellemileg egészséges, összeszedett ember ezt ne tanulhatta volna meg normálisan. Hacsak nem rosszul tanították neki, de feljebb erre is tudtam ellenpéldát írni... /Konkrétan ugyanaz volt a tanárunk, mivel 5 évig egy osztályba jártunk./
A "nagybetű"-"nagy betű" témára: igen, ezt eltévesztettem és elrontottam. Mint írtam már a kérdésemben, én is hibázhatok, ezt már az elején sem tagadtam le. Számomra is vannak szavak, amiket egyszerűen meg kell néznem, mert nem tudom a helyes írásmódját /sokakkal ellentétben, akik össze-vissza írnak, szarva bele az egészbe/. Szóval semmi baj nincs azzal /bár ezt is már leírtam/, ha valaki néhol hibázik vagy elgépel ezt-azt. Ilyen előfordul. Mellesleg most te is hibáztál, mert nem tettél ki egy vesszőt oda, ahová kellett volna. :DDDDDDDDD
Az pedig miért is baj, hogy a kis szaros tizenévesekre, akik "szercsih"-znek, "láwcsih"-znek, "mien"-eznek, "vok"-oznak /sőt: valamit láttam már "w"-vel is írni "v" helyett :S /, azt mondom, hogy takony, az írásmódjukra pedig okádék? Szerintem nagyon sok ember így vélekedne róluk. Egész nap a fa$zbúkon lógnak, de írni képtelenek. Az, hogy "okádék" és "takony" szerintem még elég enyhe kifejezés is rájuk nézve. Oké, nekem is vannak napok, mikor sokat gépezek, de az az alapvető tulajdonság megvan bennem, hogy tudok írni. Na de az ilyen kis szarosokkal nem is törődök /kb. semmibe veszem őket/. A kérdésem a tapasztaltabb emberekre vonatkozott, hogy ők hogy képesek úgy írni, ahogy.
Utolsó: a nicknevem és az, hogy boncolgatom a témát, hogy az emberek miért trehányul írnak, hogy is függ össze? Igen, "Zoleeeeeka" vagyok és nem azt írtam be magamnak regisztráláskor, hogy "Zoltán". Ennyi. De ha mindössze ettől az egy dologtól képtelen vagy átlátni, hogy szerintem eddig elég normálisan és összeszedetten írok /természetesen nem nagyképűségből írom ezt, nem felvágni akarok/, akkor veled elég nagy problémák vannak...
Nem azt mondtam, hogy nem zavaró, vagy nem idétlenség az, ahogy a fiatalok írnak, de nem helyesírási hiba, mert ők nyilván nem hiszik, hogy ezeket a szavakat tényleg így kell leírni.
Nekem amúgy csak az a bajom azzal, amikor valaki más hibáit javítgatja, hogy általában nem találja meg mindet. nem akarom magam hú de okosként feltüntetni, de legtöbbször azt látom, hogy amikor egy ember beleköt egy másik ember helyesírásába, akkor általában kijavítja azokat a hibákat, amelyeket 3.-os korában tanult mindenki. De azokon kívül, amiket észrevett, én még másik 2-őt is látok, de mivel azt ő sem tudja, nem szól érte. Például a mozgószabályt viszonylag kevesen javítják ki a neten. Nem azt akartam ezzel mondani, hogy én nagyon okos vagyok, csak elmondtam, mi szokott ilyenkor zavarni/mit tartok viccesnek ezzel kapcsolatban.
16-os:
Igen, az valóban nem helyesírási hiba, ahogy a fiatalabbak írnak /szercsih, láwcsih, vok, walamijen, stb./, ha abból indulunk ki, hogy ők is tudják, hogy ezeket nem így kell helyesen írni. De ettől még ugyanúgy hibásan/trehányul vannak leírva és a nem értem, hogy miért képtelenek normálisan leírni a szavakat.
17-es:
Inkább fossa valaki a szót oldalakon keresztül, semmint csak pár szót írjon, amire rossz ránézni...
Inkább verjenek meg alaposan, de ne lőjenek fejbe, ugye?Vagy inkább egyik sem, ugye? :)
Szóval nem gondolnám, hogy ez ilyen "inkább" dolog. Egyik se jó. Én a mondanivalóddal egyetértek, de szerintem borzalmas hogy ezt nem tudtad jóval kevesebb sorban leírni. Ez ugyanúgy hiba. Mondjuk én azért nem nézek le senkit, attól még más területen lehet kiváló ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!