Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent, ha valami mögé...

Mit jelent, ha valami mögé utótagként hozzátesszük, hogy '-proper'? Pl. 'Soviet Union-proper'? És az 'at large'?

Figyelt kérdés
2014. dec. 16. 05:35
 1/8 anonim ***** válasza:
A proper utótag olyasmit jelent, hogy szó szerint, a szó eredeti értelmében, a lényegét tekintve, tehát pl. a Szovjetúnió maga, mint olyan.
2014. dec. 16. 17:14
 2/8 Vree ***** válasza:

at large = szökésben

proper = rendesen, szabályosan

Kontextus kéne még, ha ennél többet akarsz.

Ezt konkrétan, hogy kötőjellel hozzáraknák valamihez a -propert-t, soha az életben nem hallottam még.

2014. dec. 16. 20:17
 3/8 Vree ***** válasza:

(Amúgy a proper a főnév (rendes, szabályszerű), a properLY lenne a melléknév. De valóban előfordul, hogy a mondat végére rakják csak a propert, hogy azt jelezzék: rendesen, szabályosan.

pl: I did my homework proper. - Rendesen megcsináltam a házimat. (elég szlenges)

A britek szeretik a 'kúl' szlengben használni arra, hogy valami klassz/szuper.

pl:

That was a proper/decent concert.

Ez egy rendes/elviselhető koncert volt.

Elég menősen hangzik, nem? :D hogy elmondod, hogy tetszik, de azért nem veszíted el a hidegvéredet fölötte, nem ajnározol.)

2014. dec. 16. 20:21
 4/8 anonim ***** válasza:

Valójában különbséget kell tenni a főnév előtt és után álló proper szó között. (Nem a mondat végén, hanem a hozzá tartozó főnév után.) Ha előtte áll, akkor azt jelenti, hogy megfelelő, helyénvaló. Ha utána áll, akkor meg azt, hogy konkrétan a szó szerinti értelemben, a dolog lényegét tekintve, vagy pl. ha helyről van szó, akkor teljesen benne.

De az is igaz, hogy az utóbbi esetben sem kötőjellel írják.

2014. dec. 17. 02:11
 5/8 anonim ***** válasza:
...A "properly" az más történet. :)
2014. dec. 17. 02:33
 6/8 A kérdező kommentje:

Kontextust kértetek, most találtam egy példát:

"But even at the level of linguistic theory proper (without considering experiments), lexical entries appear to be significantly redundant"

Tessék, íme a példa: egy absztrakt fogalmat jelölő kifejezés mögé hozzáteszik, hogy "proper".

2015. ápr. 12. 15:06
 7/8 anonim ***** válasza:

Ilyen esetben azt jelenti, hogy "tulajdonkeppeni".

Peldaul "the city proper" = a tulajdonkeppeni varos (vagyis kotelezo modon a hivatalos varoshataron belul, nem pedig az elovarosokban).

Van par ilyen fura fonev-utan-melleknev szerkezet, pl. Court Martial, Attorney General. Ez a francia behatas maradvanya.

2015. ápr. 12. 15:56
 8/8 A kérdező kommentje:

Á! Így már értem. Akkor ez olyan, mint Robbie Williams számának a Love Supreme-nek a címe. Post-positive adjective-nek hívják ezt a szerkezetet ( [link]

Amúgy tudtam, hogy ez ilyen, csak nem tudtam a jelentését.

2015. ápr. 12. 18:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!