Hogy mondanátok helyesen németül?
8 órakor felébredek.
Miután felkeltem felöltözök.
Fél 9-kor megreggelizem/megeszem a reggelimet.
Elmegyek vásárolni/bevásárolni.
Segítek anyukámnak elkészíteni az ebédet.
Um 8 Uhr morgens werde ich wach.
Nach dem Aufstehen ziehe ich mich an.
Um halb 9 mache ich Frühstück.
Ich gehe einkaufen.
Ich helfe meiner Mutter bei der Zubereitung des Mittagessens.
„Nach dem Aufstehen ziehe ich mich an“ Pontossabban: Nach dem ich aufgestanden bin, ziehe mich an.
„Um halb 9 mache ich Frühstück.“ Pontossabban: Um halb neun „frühstücke ich/ich esse mein Frühstück“
@2: Amit írtam, az jobban hangzik, mint a nyögvenyelős "nach dem ich aufgestanden bin..." Ezt élőnyelvben a kutya nem használja.
Hasonló vonatkozik a másikra. Látszik, hogy nem nagyon használtad a németet élő szituációkban.
"Látszik, hogy nem nagyon használtad a németet élő szituációkban"
Das war jetzt hoch gegriffen.
Csak negyven éve beszélem a németet.
Ha én valakinek lefordítok valamit, akkor azt forditom amit kért, nem forditok önkényesen.
Google:
"Ich esse mein Frühstück." – 9400 találat.
vs.
"Ich mache Frühstück." – 43.000 találat.
Nem kötözködnék.
"Fél 9-kor megreggelizem/megeszem a reggelimet."
Itt a kérdezö nem késziti reggelit hanem megeszi.
essen, einnehmen, zu sich nehmen, frühstücken,
és nem
machen
Ha valaki kötöszködik az te vagy.
Hogy mit akarsz a Google-al nem tudom, de ha végig lapozom a te machenosat, akkor majdnem mind reggeli készítésröl meg recepröl szól.
Bitte, mehr Respekt vor die Sprachen!
Nézd arról van szó, hogy te egy olyan fordítást adtál meg, amit preferál a mai német nyelvhasználat. Azért hivatkoztam a Google találatok számát, hogy lásd, melyik fordítás mennyire gyakori.
Ha te szótári alakokkal jössz, akkor nem nagyon beszéltél mostanában németet, pláne nem húsvér németekkel. Halász Előd ideje óta picit változott a német nyelv.
"einnehmen" és "zu sich nehmen", mint "enni" :)))
Ezeket utoljára valamikor 100 éve használták köznyelvi szituációban.
Nem fogok veled veszekedni, mert látszik, hogy nem mai németet beszéled, hanem valamit, amit megtanítottak anno tankönyvből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!