Hogyan zajlik egy angol nyelvvizsga? Mi történik ott bent? És a végén mit mondanak? Hogyan zajlik? Novellát írok, ahhoz kellene.
Attól is függ, hol és milyen típusú nyelvvizsgát akarsz tenni. Én még anno Rigó utcásat tettem angolból és németből is, de vannak nyelviskolák, amelyek maguk szerveznek államilag elismert nyelvvizsgát. Egy ilyen nyelviskolához célszerű bejelentkezned.
Mikor én jelentkeztem nyelvvizsgára, kaptam levélben értesítést, mikor lesz és hol a labor, majd az írásbeli, végül a szóbeli.
Te választhatod meg, hol szeretnél, melyik városban nyelvvizsgázni, de a tapasztalatok azt mondják, hogy Pesten rendesebbek, mint vidéken.
A Rigó utcás típusú nyelvvizsga abból áll, hogy először van a magnóhallgatás. Ott hallasz egy angol szöveget, de akkor még nem szabad felfordítanod az előtted lévő lapot.
Második meghallgatás fordíthatod fel a papírt, ahol öt MAGYAR kérdést fogsz találni, amikre MAGYARUL kell válaszolnod. Eközben a ma szöveg harmadszor is lemegy, hogy segítsen neked. A magnóhallgatás a szóbeli részét képezi.
Általában a magnóhallgatás més néven labor után, de ugyanazon a napon van az írásbeli rész. Először kaptok egy tesztet (Ha jól emlékszem, 50 kérdésből áll) ami feleletválasztós, tehát 4 lehetséges válaszból kell az X-et a teszt mellé adott kódlapra beírni ott javítási lehetőség nincs). A TESZTNÉL NEM LEHET SZÓTÁRT HASZNÁLNI!
Miután lejár a rendelkezésre álló idő, és beadjátok a tesztet, akkor kapjátok meg a feladatlapot, amiben van angol szöveg, amit magyarra illetve magyar szöveg, amit angolra kell fordítanotok, van irányított fogalmazás, ami rendszerint abból áll, hogy levelet kell írnotok valakinek (nem árt ismerni a formai kellékeit a hivatalos és a magánlevélnek), a megadott kérdések és instrukciók alapján. De lehet nem levél is, hanem esszé, de ott meglátod.
Aztán ott is van szövegértés, hogy elolvasol egy angol szöveget, és a magyarul feltett kérdésekre magyarul kell válaszolnod. Ehhez az írásbeli részhez már lehet használni kétnyelvű szótárt.(középszótár, nagyszótár jöhet)
Másnap vagy két nap múlva szokott lenni az írásbeli után a szóbeli. A középfokú nyelvvizsgánál van először egy kötetlen beszélgetés a három tagú vizsgabizottsággal, majd egy képet kell választamod, és arról kell beszélned angul, mit látsz a képen, mi jut eszedbe róla.
Ezután jön egy szituáció, amit valamelyik vizsgáztatóval kell eljátszanod.
A szóbeli pontozásánál a magnóra kapott válaszokat veszik figyelembe+ a szókincset+ a nyelvhelyességet+ a nyelvehlyességet+ azt hiszem a kifejezőképességet. Az eredmény fent lesz az interneten, egy kóddal tudsz belépni mgnézni a pontszámaidat, vagy küldik postán (jó esetben a nyelvvizsgabizonyítvánnyal)
Tipp: szóbelin igyekezz jó benyomást kelteni a vizsgáztatókra, ha szimpi vagy nekik, az dobhat a pontszámaidon, viszont ha pl. fiúként egy nőkből álló bizottságot kapsz, és olyasmit mondasz, hogy a férfiak intelligensebbek, mint a nők, akkor elvágtad magad annál a bizottságnál (unokatesóm egyszer így járt).
De ha lány vagy, és látod, hogy férfi bizottságot kapsz, akiken látszik, hogy nagy focirajongók, akkor se mondj olyat, hogy a focinek semmi értelme nincxs. Esetleg azt, hogy téged jobban érdekel a kézilabda, vagy más sport vagy más elfoglaltság, mint pl a hímzés.
Még egy tipp: a nyelvvizsga szóbeli nem olyan, mint pl egy felelés töriből vagy magyarból, ahol megkapod a témakört, és el kell mondanod az anyagot. itt nyugodtan visszakérdezhetsz a vizsgabizottságtól, hogy ők hogy látják az adott helyzetet, vagy mi a véleményük egy bizonyods dologról: (divat, hobbi, stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!