Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szereted az orosz nyelvet/kult...

Szereted az orosz nyelvet/kultúrát? Milyen tapasztalataid vannak orosz emberekkel, Oroszországgal kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Nagyon érdekel a nyelv és az emberek, kiváncsi vagyok a véleményetekre.
2010. jan. 25. 23:49
 1/9 anonim ***** válasza:
98%

Én édesanyám révén félig orosz vagyok, de egész életemben itt éltem Magyarországon, itt is születtem. A kintiekkel kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy még ha kevés is van valamiből, akkor is kínálják ha elmész hozzájuk, legyen az leves, kenyér, vagy vodka:) Édesanyám is ilyen. Ha jönnek hozzánk vendégek hétvégén, akkor egész nap a konyhában alkot, hogy csináljon minden embernek hatféle kaját. A korombeliekről meg azt tudom elmondani, hogy nagyon akarnak tanulni. Legalábbis akikkel én találkoztam ők mind nagyon okosak voltak, és tanultak.

20/f

2010. jan. 26. 00:02
 2/9 anonim ***** válasza:
95%

Személyes tapasztalataim nincsenek, de egyik ismerősöm járt márt kint huzamosabb ideig és mesélt pár dolgot + van mai napig 2 orosz származású ismerősöm, ők is meséltek.

Sokat verekednek, sokat isznak és a gyilkosság sem ritka - na ezek a dolgok speciel igazak! Nem sztereotípia, ez tényleg igaz! Nem mindenkire persze, de mi furcsállnánk 1-2 szokásukat...vadnak tűnne. Például náluk ha bemész a kocsmába és kérsz egy felest, akkor nem fél decit kapsz, hanem fél litert. Eléggé nacionalisták is, nem egy fiatal választja a katonai pályát, még a lányok közül is.

Hát kb. ennyit tudok, de egyszer kimennék én is oda.

2010. jan. 26. 00:04
 3/9 anonim ***** válasza:
98%

Orosz szakot végeztem, pár hónapig kinn éltem Oroszországban, és tövvnyire jó tapasztalataim vannak. Az emberek többnyire kedvesek és barátságosak, a lelküket is kiteszik érted akkor is, ha szinte nem is ismernek.

Az ország szép (az ipari körzeteket kivéve), az éghajlat számomra kellemes, az orosz nyelv gyönyörű. Hirtelen nem jut más eszembe...

2010. jan. 26. 00:12
 4/9 anonim ***** válasza:
98%
Nekem a legjobb barátnőm több mint 10 éve, orosz. Nagyon rendes, mint barát, valóban úgy van ahogy előttem is írták, ha megyek a lelkét is kiteszi, csak a kedvembe járjon. A lánya ugyan ilyen! Amúgy elég vad, valóban, hirtelen haragúak, de így fogadom el. Tulajdonképpen nincs velük bajom, mármint az orosz népekkel! Az ország gyönyörű, vagyis amit láttam és hallottam belőle (szüleim kint voltak 2 hetet), ők meséltek és hoztak rengetek fényképet a 80-as években.
2010. jan. 26. 06:31
 5/9 anonim ***** válasza:
94%

Ha Jóistenke is úgy akarja én is orosz szakot fogok végezni.Talán akkor majd tudok neked írni többet.De szerintem gyönyörű az ország.Engem teljesen lenyűgöz,mennyire ellentmondásos,mennyire változatos-gondold el-egy országon belül sivatag,jégmezők,puszták.Katolikusok,muszlimok,ortodoxok.

Mekkora felfedezéseik vannak a tudományok területén és mégis mennyi ember él Szibériában szinte ősközösségi körülmények között,fakunyhókban,sámánokkal meg varázslókkal:)Sehol máshol nincsenek ilyen ellentmondások a társasalomban.Imádom.

A nyelv pedig szuper.Könnyű tanulni.Mindenki mondja-hülye vagy te,oroszt tanulni minek?Pedig van értelme,hiába mennek most nagyon a keleti nyelvek,annál ritkább lesz orosz.

Kérdésedre válaszolva:konkrétan imádom a nyelvet,a kultúrát,a történelmüket,a vodkát nem:)

2010. jan. 26. 21:28
 6/9 anonim ***** válasza:
96%
Jajj és most is Vaszilij Blazsennij a hátterem:)
2010. jan. 26. 21:42
 7/9 A kérdező kommentje:
óóó nagyon szépen köszönöm a válaszokat mindenkinek, csak megerősítettetek az érdeklődésemben, annyira örülök, hogy ez így van, mert sokak csak szapulják az oroszokat, gondolom sokszor ok nélkül. köszönöm, köszönöm!!
2010. jan. 27. 09:54
 8/9 anonim ***** válasza:
98%

Oroszországot és az oroszokat mostanában elhanyagolják, ami hiba. Én megértem, hogy sokak ellenszenveznek velük: az oroszok európai szemmel egy kicsit nagy gyerekeknek tűnnek, baltával faragott, primitív embereknek. Ez nem jelenti, hogy rosszabbak nálunk, de az orosz történelemből könnyen megérthető, ha kicsit ilyen benyomást keltenek. Ez egy olyan ország, ahol 100 éve még a lakosság 90%-a babonás, középkorias paraszt volt. Az a vékony értelmiségük, ami volt, szintén sokat szenvedett később, tehát a tanult rétegek megjelenése Oroszországban egy újabb fejlemény, így nem lehetnek olyan kifinomultak, mint mondjuk az angolok. Ennek persze nem feltétlenül csak hátránya van. Tehát nem rajongok kritikátlanul én sem az oroszokért, viszont az emberek szerintem nem veszik észre, ami pozitívum az oroszokban.

Ha van affinitásod az idegen nyelvekhez, akkor érdemes tudni oroszul, mert rendkívüli mértékben kibővíti a világodat. Ennek több oka van. Az egyik az, hogy az orosz kultúra nagy, de idegen az európaitól. Tehát a látókörödet nagyon kibővíti, ha ezt is ismered. Az orosz történelem, az orosz irodalom, az orosz filozófia más, mint a nyugati, és nyugaton kevéssé ismert, kevéssé divatos. Az orosz nyelv egyébként gazdag és kifejező. Sok embertől hallottam már, akik több nyelven (beleértve a japánt, kínait) tudnak, hogy az orosz a kedvenc nyelvük a hihetetlen gazdagsága, kifejező ereje révén. Egyébként az orosz nem is nagyon nehéz nyelv, elég logikus. Ráadásul az oroszokra jellemző (szemben pl. a franciákkal), hogy segítőkészek és akkor is értik, amit mondasz, ha nem mondod tökéletesen. Ez valószínűleg azért van, mert Oroszország egy soknemzetiségű föderáció. Az orosz nyelv arra is alkalmas, hogy egy nagy területen használni tudod a Kaukázustól Közép-Ázsiáig "világnyelv" sok helyen.

Van egy prózai oka is annak, hogy miért jó oroszul tudni. Az internet tele van letölthető orosz könyvekkel és filmekkel. Hihetetlen mennyiségben, ingyen. Az oroszok nem veszik túl komolyan a copyrightot, bárki, aki oroszokkal kapcsolatba került, tudhatja, hogy a jogról kicsit más fogalmaik vannak, mint mondjuk egy nyugat-európainak. Ez hátrányos, ha üzletelsz velük, de előnyös, ha könyvekre és filmekre vadászol, mert oroszul minden megvan valahol - ingyen. Természetesen az orosz könyv és film maga is érdekes. Szerintem az orosz/szovjet filmek gyakran sokkal jobbak az amerikaiaknál, mégis az utóbbiak vannak előtérben, és az oroszokat alig ismerik.

Szóval élmény szempontjából sokra lehet menni az orosz nyelvvel. Gazdaságilag, üzletileg sem haszontalan, bár nem kell elhinni, hogy a jövő nagy nyelve (nem fogja lekörözni mondjuk a németet vagy a franciát a közeljövőben).

2010. jan. 29. 04:25
 9/9 anonim válasza:
100%
Nálam tökéletesen ugyanaz a helyzet mint az elsőnél! L
2012. febr. 21. 18:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!