Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Fontos! Mit kell tudni a...

Fontos! Mit kell tudni a német 1. múltidejéről?

Figyelt kérdés
Valaki össze tudja nekem foglalni az első múltidőt?

2014. szept. 29. 20:17
 1/5 anonim válasza:

Melyik első múltidőről beszélsz?

Az egyszerű vagy az összetett múlt?

2014. szept. 30. 11:55
 2/5 anonim ***** válasza:

Szerintem te a Präteritumra gondolsz.

Egyszerű múlt a másik neve, képzése szabályos igéknél a tőhöz járuló -te, rendhagyóknál meg csomóféleképpen. Általános szabály, hogy a szabályos igék -t-re, a rendhagyók -en-re végződnek Präteritumban (kivétel a kennen-típusú igék, ebből van asszem vagy 9).

Ezt a múltidőt manapság a németben ritkán használják, kivétel a sein és a haben, aminek általában a Präteritum alakját használjuk. Elbeszéléseknél, beszédek mondásánál használjuk, amikor emelkedettebb stílusban akarunk fogalmazni. Nyelvtanilag akkor szükséges, ha pl. előidejűséget akarunk kifejezni, pl. bevor-nachdem -mondatokban, illetve néha árnyalatnyi jelentéskülönbségeket hordozhat, pl.: ich habe schlecht geschlafen (deswegen bin ich müde), de ich schlief schlecht (de ennek nincs hatása a jelenlegi állapotomra).

2014. okt. 1. 21:41
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Kedves második válaszoló!

A -t és az -en végződés nem az összetett múltnál jelenik meg? Próbáltam utánanézni, de az 1. múltnál ilyent nem találtam. Kérlek, írj példát is, hogy jobban érthessem!

2014. okt. 3. 09:23
 4/5 anonim ***** válasza:

Utolsó:

Igazad van, hülyeséget írtam bele. Elnézést kérek. Mentségemre szolgáljon, este volt :D

2014. okt. 3. 14:21
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm ^^ kaptam rá egy ötöst, yaay xD
2014. okt. 3. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!