Fontos! Mit kell tudni a német 1. múltidejéről?
Melyik első múltidőről beszélsz?
Az egyszerű vagy az összetett múlt?
Szerintem te a Präteritumra gondolsz.
Egyszerű múlt a másik neve, képzése szabályos igéknél a tőhöz járuló -te, rendhagyóknál meg csomóféleképpen. Általános szabály, hogy a szabályos igék -t-re, a rendhagyók -en-re végződnek Präteritumban (kivétel a kennen-típusú igék, ebből van asszem vagy 9).
Ezt a múltidőt manapság a németben ritkán használják, kivétel a sein és a haben, aminek általában a Präteritum alakját használjuk. Elbeszéléseknél, beszédek mondásánál használjuk, amikor emelkedettebb stílusban akarunk fogalmazni. Nyelvtanilag akkor szükséges, ha pl. előidejűséget akarunk kifejezni, pl. bevor-nachdem -mondatokban, illetve néha árnyalatnyi jelentéskülönbségeket hordozhat, pl.: ich habe schlecht geschlafen (deswegen bin ich müde), de ich schlief schlecht (de ennek nincs hatása a jelenlegi állapotomra).
Kedves második válaszoló!
A -t és az -en végződés nem az összetett múltnál jelenik meg? Próbáltam utánanézni, de az 1. múltnál ilyent nem találtam. Kérlek, írj példát is, hogy jobban érthessem!
Utolsó:
Igazad van, hülyeséget írtam bele. Elnézést kérek. Mentségemre szolgáljon, este volt :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!