Mit jelent románban a "să"?
Figyelt kérdés
Tudom hogy nincs egyedül jelentése, de sokszor látom igék előtt. Miért kell ez? Mikor kell?Azt tudom, hogy a vrea, trebuie, putea után mindig szerepel, de mikor csak sima igék előtt van az miért van?2014. aug. 20. 13:47
1/2 jonyka01 válasza:
magában valóban nincs jelentése. Amolyan igei elő/utó tag.
Például: Menni akarok (sorrendben lefordítva "akarok menni)
Itt a menni elé teszik (vreau să merg). Amolyan "igehatározó", (talán az erdélyi magyaroknak teremtette Isten, hogy a mondatelemzésnél akkor is tudjuk hol az ige, ha nem tudunk románul).
2/2 anonim válasza:
Én általában olyankor használom mikor vizsgán azt akarom írni, hogy "hogy megcsináljak valamit" például: "Trebuie să facem temele" vagyis "meg kell hogy csináljuk a házi feladatot"
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!