Ti hogy mondjátok: srégen, slégen, slégant, slégont, srévizavé, sréhen?
Figyelt kérdés
Szinte ahány embert ismerek, annyiféle válasz van erre a kérdésre.
(Az "átlósan" nem elfogadható válasz! :)
2014. aug. 6. 17:13
11/24 anonim válasza:
sréhen..a többit nem is nagyon halottam, főleg a srévizavé-t :O Hihetetlen, hogy valaki használ ilyen szót :P
12/24 anonim válasza:
Ez vicces, mert én nem tudom miért, hozzáidomítom a következő szó első magánhangzójához. magas a magas hangrendűvel, mély a méllyel. Azaz pl. sréhan áll, sréhen fekszik.
13/24 anonim válasza:
Rendezzük ezt el. A német szó Schräge. A magyar régi helyesírási szótár ezért "srégan" formában írta elő, sok értelme nem volt, nem is fogadta meg senki. Ha magyar módra akarnánk fonetikusan leírni, az "srége", hallgasd meg itt [link] . Tehát a "srégen" kiejtés áll a legközelebb a szegény német eredetihez. Én is úgy emlékszem hogy "sréen"-nek hallottam, ez már borzasztó eltorzult...
14/24 anonim válasza:
"sréhen..a többit nem is nagyon halottam, főleg a srévizavé-t"
Mert ez már egy többszörösen kevert szó, német-francia vegyesen.
A schräg = ferde (német) és a vis à vis = szemben, átellenben (francia) szavak fura összevonása.
Arra az asztalszomszédra szokták pl. mondani, aki nem pont szemben ül veled, hanem a szemben ülő mellett.
Nem nevezném szép szónak. :D
17/24 SuperFreak válasza:
Sréhen, ill. srévizavé. Családilag e kettőt hallottuk az utóbbi 120 évben Pest megyében.
20/24 Pozderka Zsombor válasza:
Én úgy tudom hogy svégan:P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!