Hogyan kell ragozni az alábbi szavakat: lasagne, Beth, Elle? Valami egyszerű szabály az idegen szavak ragozásához?
Regényt írok és azért kérdem.
Köszönöm.
Ha a szóvégi betűt az eredeti nyelven kiejted, ugyanúgy ragozod, mint a magyar szavakat. (Los Angelesben, Paullal, San Franciscót, Ellennel, spaghettit stb.)
Ha a szóvégi betűt nem ejted, kötőjelet teszel a szó és a rag közé. (Pierre-el, lasagne-t - bár láttam már lasagne-ot is -, Marie-nak, Beth-szel stb.)
Itt megnézheted részletesebben:
"Ha a szóvégi betűt nem ejted, kötőjelet teszel a szó és a rag közé. (Pierre-el, lasagne-t - bár láttam már lasagne-ot is -, Marie-nak, Beth-szel stb.)"
Korr.:
- Pierre-rel;
- a lasagne ejtése [lazannye], tehát a másik csoportodba tartozik: lasagnét;
- Bethszel (ugyanis a th olyan kivételes betűkapcsolat, amelyhez közvetlenül kapcsoljuk a toldalékot, l. OH. 276.)
Viszont van egy jó hírem is: a „Marie-nak” stimmel. ;-)
Marxszal, tyúxar, éxer, soxor? :D
Köszönöm a javítást, mon cher BuciMaci, "kivételesen" igazad van...
A "lasagne"-t én a francia kiejtés szerint értelmeztem (lázánny), a jóég tudja, miért...
A "Pierre-rel" hibára viszont nincs mentségem! :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!