Német kunjunktiv 1. Mikor használható?
Ency sagte, dass sie eine Eins bekommen habe. NEM HISZEM EL.
Vati findet, dass der Grundschule sehr wichtig sei. EGYÁLTALÁN NEM ÉRDEKEL, CSAK IDÉZTEM.
Így kell, lehet használni?
Nem egészen.
Konjuktiv I.: alakjai kifejezhetnek felszólítást, óhajtást, kívánságot, bizonytalanságot, használatosak a függő beszédben.
Egyrészt kifejezhet felszólítást (az igék felszólító alakja valójában Konjuktiv I.):
Es lebe hoch! Kommen sie bitte!
vagy pl. receptkönyvekben:
Man nehme einen kleinen Löffel Neskaffee, gebe ihn in die Tasse...
Függő beszéd (ez az, ami most téged érdekel):
más szavait, véleményét közlöd. Pl.:
"Ich bin krank!" - XY sagt, er sei krank
"Ich habe mich erkältet" - er sagte, er habe sich erkältet
Ilyenkor csak a saját véleményedtől függetlenül idézed azt, aki mondta.
Na most: a két mondat, amit példának írtál, ugyanazt a szerkezetet használja, vagyis eleve nem lehet, amit írsz, hogy más jelentése van a két használatnak. Mindkettő azt jelenti, hogy csak közvetíted az illető szavait, nem foglalsz állást.
1. mondatod: Ency azt mondta, hogy kapott egy egyest. Nem tudom, hogy igaz-e, elhatárolódok tőle, csak közlöm, amit mondott.
2. mondatod: ugyanez, tolmácsolod az ő véleményét
De vannak eszközök arra, hogy állást foglalj. Ezek a következők:
Ha a Konjuktiv I. helyett sima kijelentő igealakot használsz, az véleményazonosságot fejez ki:
Der Journalist schreibt: "Dieser junge Dichter ist sehr begabt."
--> Der J. schreibt, dass dieser junge Dichter sehr begabt IST. -azért ist, mert ez azt jelenti, hogy egyetértesz a véleményével
vagy:
Der J. schreibt, dass diese junge D. sehr begabt sei.
--> semlegesség, személyes állásfoglalás nélkül közlöd a véleményét
vagy, és itt jön képbe a Konjuktiv II.:
Der J. schreibt, dass dieser junge Dichter sehr begabt WÄRE.
--> ez a véleménytől való elhatárolódást érzékelteti, azt jelenti, hogy ezt ugyan ő mondja, de neked más a véleményed. Vagy kételkedsz benne, hogy amit mond, az igaz:
Peter: Ich habe meine Hausafgabe gemacht.
--> Peter sagt, er hätte seine Hausaufgabe gemacht.
Ha igazán szereted a különleges dolgokat: ezt ki lehet még fejezni a sollen segédige mondatba illesztésével is:
Peter soll seine Hausaufgabe gemacht haben - Peter ELVILEG /elmondása szerint/állítólag, bár én ezt kétlem megcsinálta a házi feladatát.
Fuh köszönöm!! :D
De néhány dolgot nem értek:
1. ha a Konjunktiv 1-ből képezzük a felszólító módot, akkor miért nem azt mondom hogy Nehme bitte Platz a Nimm bitte Platz helyett? Ha Konjunktiv 1, akkor miért van Brechung?
2. a sollenes állítólag nem az, hogy nincs véleményem? Nem úgy lenne, hogy Peter will seine Hausaufgabe gemacht haben?
1.
Igazad van, én írtam rosszul. Szóval, még egyszer nekifutok: van egyszer az igék felszólító módja, itt van Brechung. És van a Konjuktiv I., amit ha Präsens-ben használnak, akkor pótolhatja az igék felszólító alakját (és természetesen a szótári alaki szótőből képezzük) + mellesleg egyezik a többes 3. felszólító alakkal. Biztos tanultad, hogy felszólító módnál ugye elvileg E/3-ban a sollen-t szokták használni, ha már nagyon kell. Namármost, a Konjuktiv I. ezt a hiányzó alakot egészíti ki, pótolja, pl.:
Edel sei der Mensch, hilfreich und gut!
Es lebe hoch die Revolution!
... és, mivel egybeesik a Konjuktiv I. T/1;3 alakja a kijelentő módú alakokkal, elvileg ezeknél a felszólító alakok Konjuktiv I.-szal képződnek (Gehen wir weiter! Kommen Sie, bitte!). De szerintem felesleges bonyolítás egyébként ez a kategorizálás, én úgy tanítanám, hogy ez is sima felszólító mód, csak itt nincs semmi változás.
2. Ismét csak nem teljesen jót írtam (elnézést). Szóval, a sollen azt fejezi ki ilyen esetben, hogy állítólag, úgy, hogy a mondatban nincs róla szó, hogy ki állítja. Valaki idegen véleményének elmondása. A wollen-nel kapcsolatban is jól írtad, látom, már foglalkoztál ezzel. Egyébként ennek a jelenségnek az a neve, hogy subjektive Bedeutung (der Modalverben). Én a neten itt találtam róla egy jó, részletes leírást:
(cserébe megkérdezhetem, mióta és milyen céllal foglalkozol a némettel? Kíváncsi vagyok, hogy saját érdeklődés, vagy tanították (nálunk pl. középsuliban ez nem is nagyon került még elő.))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!