TÉNYLEG haladó angolosok! A shall mikor használható, és mikor kell használni?
5 dolgot hallottam:
1. Önmagam felszólítása, annak kérdése( Shall I open the door? )
2. Will nagyon régi, kikopott alakja. ( You shall not pass. )
3. Will udvarias formája. ( I shall do my homework, Mrs. Miller! )
4. Will ma is simán használható formája CSAK egyes és többesszám első személyben. ( We shall pick them up tomorrow. )
5. Will és should átmenete, hogy valamit meg kéne csinálni, de az biztos, hogy meg is fogom. ( Hmm it's loud. I shall turn now the TV down. )
Melyik igaz? Melyik hülyeség?
Ma csak az első használatos, nemcsak egyes szám, hanem többes szám első személyre. Inkább felajánlásnak, javaslatnak nevezném, mint "önmagam felszólításának". Shall we go now?
A 2. archaikus, irodalmi
3-4-5 egyáltalán nem használjuk. Ez volt a nyelvben, de kikopott. CSak az első maradt meg. Úgy néznének rád, mint egy ufo-ra, ha 2-5-ig használnád. Egyébként leginkább rövidít az angol, az I'll-ből meg úgyse derül ki, hogy minek van szánva.
angolt tanulok az egyetemen, úgyhogy gondolom már bőven vagyok haladó.
amiben lehet használni: 1, 2(nagyon nem gyakori)
a 3-5 én még nem igazán hallottam/láttam a shall-t ebben a kontextusban, tehát vagy nem helyes, vagy ritka mint a fehér holló.
Hope i helped.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!