Hogy tudnám a skót (Glasgow) kiejtés megértését gyakorolni?
Sziasztok! 15 éves lány vagyok, és nyáron a családommal kiköltözünk Skóciába, Glasgow-ba. Én elég jól beszélek angolul (van középfokúm fél éve és azóta is fejlődtem), de hallottam hogy a skót akcentus nehezen érthető, főleg a Glasgow-i. Nézegettem videókat a youtube-on és tényleg alig értettem meg valamit, pedig a "normális" angol kiejtést úgy 70-80%-ban megértem, ha TV-ben hallom.
Júliusban fogunk kiköltözni és a hátralévő pár hónap alatt szeretnék minél több Glasgow-i angolt hallgatni, hogy kicsit jobban értsem mire kiérünk. A youtube-on már végignéztem a Glasgow-i kiejtéssel foglalkozó videókat, és most tanácstalan vagyok, hogy mivel tudnék még gyakorolni. A BBC-ben nyilván nem úgy beszélnek, skót TV-adónk meg nincs... Esetleg van valami olyan film, vagy online valami?
Előre is köszi! :)
15/L
Szia! Én Glasgowban élek, szóval remélem tudok segíteni.
Az a jó hír, hogy nem mindenkinek annyira durva az akcentusa. Akiket nehéz megérteni azok pl a buszsofőrök, takarítók, karbantartók, meg úgy nagy általánosságban az idősebb korosztály. A fiatalabbak közül is sokan beszélnek glasgow-i akcentussal, de sokkal lassabban, őket minden gond nélkül megérted, ha a "sima angolt" is megérted. :) Tehát te gondolom suliba fogsz járni, ott biztos megérted majd a többieket.
Ha mindenáron gyakorolni szeretnéd, van egy Kevin Bridges nevű stand up comedy-s előadó, sok előadását megtalálod youtube-on, ő igazi glaswegian akcentussal beszél. De én azt javaslom, hogy bármilyen brit sorozatot nézz angolul angol felirattal, így fejlődni fogsz pl Skins, Downtown Abbey, Doctor Who, Sherlock stb. Minél jobban beszélsz, annál könnyebben fog menni a megértés is. És úgy nagy általánosságban ne aggódj, itt rengeteg a külföldi, hozzá vannak szokva, semmi fennakadásod nem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!