Eo vagy io diftongus létezhet?
Kapásból nem tudok róluk.
A legjellegzetesebb diftongusok, amiknek a vége "j", ill. "i" és "j" közötti átmenet. Pl. a germán nyelvekben vannak ilyenek.
Jellegzetes még az "u" ill. "v" közötti átmeneti hangból induló diftongus, pl. az angolban és az olaszban van ilyen. Ill. amikor "u" az utolsó tagja.
Io és eo eléggé ritka lehet, ha létezik. Mindenképpen vagy az "i" szerű, vagy az "u" szerű félmagánhangzó a diftongusok egyik tagja, úgy tudom. De hogy ez mennyire univerzális az összes nyelvben, azt nem tudom. A spanyolban is az "ue", a franciában az "oi" a jellegzetes diftongus, ezekben is az "u" szerű félmagánhangzó van benne.
Ezek talán segíthetnek még, de itt is úgy látom, az említett két félmagánhangzó van szinte minden diftongusban:
Görög eredetű szavak, amelyek tartalmazzák:
ion (töltött részecske)
Ilion (Trója)
eon (korszak)
eo- (előtag: korai, hajnali)
pheo- (szürke)
pleonazmus (szószaporítás)
#4: igen, ez az IPA jele az ejtett hangnak
Egyébként köszönöm mindenkinek a válaszokat, csak azért kérdeztem rá, mert nemigen sikerült kiejteni őket diftongusként.
Kösz még egyszer
Akkor úgy kérdezem, hogy miért azt választottad ehelyett:
Utánanézek, az ógörögben ez nem diftongus volt csak sima magánhangzópár, de az óangolban awiki szerint volt:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!