Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ha valaki külföldön él, akkor...

Ha valaki külföldön él, akkor egy idő után már idegen nyelven fog gondolkozni?

Figyelt kérdés
Ha igen, akkor átlagos hány év után?
2014. febr. 24. 21:51
 1/10 anonim ***** válasza:
29%
Én nem élek külföldön, mégis sokszor úgy gondolkodom.
2014. febr. 24. 22:09
 2/10 anonim ***** válasza:
3 éve élek külföldön és továbbra is magyarul gondolkozom. Egyszer volt olyan, hogy egy napközben megtörtént dologról álmodtam és álmomban olaszul veszekedtem. Meg néha belekeverek 1-1 olasz szót a beszédembe és ezt csak akkor veszem észre, amikor már kimondtam.
2014. febr. 24. 22:19
 3/10 anonim ***** válasza:
8 éve élek külföldön, és nem gondolkodom idegen nyelven. Sőt magyar akcentusom sem lett..:)
2014. febr. 24. 22:27
 4/10 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem senki nem gondolkodik idegen nyelven mert külföldön él.

Pár éve Brazíliában nyaraltunk a párommal. Egy nem turisztikai kicsi városkában voltunk, ahol megismerkedtünk egy szép nagy családdal. Kiderült, hogy a nagymama és nagypapa magyar akik még 56-ban menekültek ki. Soha többé nem mentek Magyarországra így magyar beszédet ritkán hallottak. Mégis még a dédunoka is tudott magyarul. Volt szerencsénk találkozni a mamával és papával. Még ma is gyönyörűen beszélnek magyarul (ahol a család összes tagja), és mama mondta, hogy mindig is magyarként gondolkodnak, éreznek..

Mi is külföldön élünk. A párom 7 éve én 6 éve. De mi sem gondolkodunk idegen nyelvben

2014. febr. 24. 22:35
 5/10 anonim ***** válasza:
0%
Ha lélekben idegen lett, akkor idegen nyelven fog gondolkodni. Ha lélekben magyar maradt, akkor gondolkodni is magyarul fog.
2014. febr. 24. 23:04
 6/10 anonim ***** válasza:
Én is figyeltem már magamon, hogy milyen nyelven gondolkodom. Lassan rájöttem, hogy semmilyenen. A gondolkodás nem nyelvfüggő, legalábbis számomra. Ritkán előfordul, hogy motyogok magamban, ha nagyon koncentrálok - ez általában magyarul történik -, de egyébként nem szavakban gondolkodom, hanem gondolatokban, képekben. Azoknak pedig nincs nyelvük, nyelvfüggetlenek.
2014. febr. 25. 00:41
 7/10 anonim ***** válasza:

Szerintem attól függ, hogy mikor, hány évesen ment ki. Én 40 évesen, bár jól beszélem mindkét nyelvet ami itt használatos, néha egy-egy gondolatom van "külföldiül" főleg ha a fejemben folytatok egy beszélgetést, vagy azon jár az agyam, hogy mit fogok valakinek mondani, de még mindig a magyar az alap amin gondolkodom és valószínűleg mindig is az lesz.

A gyerekeimnek viszont már fél év után megjelentek a játékaikban idegen nyelven a szavak, az iskola hatása nagyon erős, nem tudom, hogy hosszabb távon melyik lesz az, amelyik nyelv majd jobban dominál. Mi itthon csak magyarul beszélünk, ez meg fog nekik maradni, de az is sokat számít, hogy napi 6 órában más nyelven tanulnak.

2014. febr. 25. 01:23
 8/10 anonim ***** válasza:

Ez függ attól, hogy hány évesen kerül ki valaki, mennyi ideje van kint, esetleg még hogy mennyire akarja tudatosan megtartani a magyar nyelvet. Sokan vannak, akik szinte egész életüket kint élték, mégis magyarul gondolkodnak, és vannak, akik arra törekednek, hogy teljesen elhagyják a magyar nyelvet. (Ismertem is ilyen embert.)

Schwarzenegger például állítólag már alig tud németül, vagy legalábbis egyáltalán nem használja. Ő valószínűleg már angolul gondolkodik. :)

2014. febr. 25. 11:43
 9/10 anonim ***** válasza:
Amikor beszélni kell a külföldiekkel, megy a tévé, a rádió, újságot olvas, akkor az illető kénytelen idegen nyelven gondolkodni. De ha egyedül marad, akkor visszatérhet az anyanyelvhez. Sőt, ha számol, akkor csak az anyanyelvén fog számolni egész életében.
2014. febr. 25. 20:23
 10/10 anonim ***** válasza:
Én 10 éves koromig Németországban éltem, miután visszajöttünk még évekig németül gondolkodtam. Ez persze később átállt, most pedig az a furcsa helyzet áll fenn, h ha Magyarországon vagyok magyarul gondolkodom, ha német nyelvterületen, néhány nap elég h teljesen átálljon németre a gondolkodásom.
2014. febr. 25. 22:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!