Ha valaki külföldön él, akkor egy idő után már idegen nyelven fog gondolkozni?
Szerintem senki nem gondolkodik idegen nyelven mert külföldön él.
Pár éve Brazíliában nyaraltunk a párommal. Egy nem turisztikai kicsi városkában voltunk, ahol megismerkedtünk egy szép nagy családdal. Kiderült, hogy a nagymama és nagypapa magyar akik még 56-ban menekültek ki. Soha többé nem mentek Magyarországra így magyar beszédet ritkán hallottak. Mégis még a dédunoka is tudott magyarul. Volt szerencsénk találkozni a mamával és papával. Még ma is gyönyörűen beszélnek magyarul (ahol a család összes tagja), és mama mondta, hogy mindig is magyarként gondolkodnak, éreznek..
Mi is külföldön élünk. A párom 7 éve én 6 éve. De mi sem gondolkodunk idegen nyelvben
Szerintem attól függ, hogy mikor, hány évesen ment ki. Én 40 évesen, bár jól beszélem mindkét nyelvet ami itt használatos, néha egy-egy gondolatom van "külföldiül" főleg ha a fejemben folytatok egy beszélgetést, vagy azon jár az agyam, hogy mit fogok valakinek mondani, de még mindig a magyar az alap amin gondolkodom és valószínűleg mindig is az lesz.
A gyerekeimnek viszont már fél év után megjelentek a játékaikban idegen nyelven a szavak, az iskola hatása nagyon erős, nem tudom, hogy hosszabb távon melyik lesz az, amelyik nyelv majd jobban dominál. Mi itthon csak magyarul beszélünk, ez meg fog nekik maradni, de az is sokat számít, hogy napi 6 órában más nyelven tanulnak.
Ez függ attól, hogy hány évesen kerül ki valaki, mennyi ideje van kint, esetleg még hogy mennyire akarja tudatosan megtartani a magyar nyelvet. Sokan vannak, akik szinte egész életüket kint élték, mégis magyarul gondolkodnak, és vannak, akik arra törekednek, hogy teljesen elhagyják a magyar nyelvet. (Ismertem is ilyen embert.)
Schwarzenegger például állítólag már alig tud németül, vagy legalábbis egyáltalán nem használja. Ő valószínűleg már angolul gondolkodik. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!