Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » ESZPERANTÓ --> ANGOL! Próbálta...

ESZPERANTÓ --> ANGOL! Próbáltam írni egy igeidő-átíró táblázatot. Helyesen gondolkodtam? Vagy ha hibás illetve hiányos a táblázat, akkor hol és miért?

Figyelt kérdés

skribis = wrote

skribas = write(s)

skribos = will write

skribus = would write

skribu = (do) write!

estis skribinta = had written, had been writing

estis skribanta = was/were writing

estis skribonta = was/were going to write

estas skribinta = has/have written, has/have been writing

estas skribanta = is/are writing

estas skribonta = is/are going to write

estos skribinta = will have written, will have been writing

estos skribanta = will be writing

estos skribonta = will be going to write

estis skribita = had been written, had been being written

estis skribata = was/were being written

estis skribota = was/were going to be written

estas skribita = has/have been written, has/have been being written

estas skribata = is/are being written

estas skribota = is/are going to be written

estos skribita = will have been written, will have been being written

estos skribata = will be being written

estos skribota = will be going to be written

2014. febr. 16. 22:29
1 2 3
 11/21 Zoli1955 válasza:
Igen. Szabad ugyanazt a képzőt egymás után többször is használni. Ilyen pl. a praprapatro is. Az -ig képző használatára is találtam példákat. Kelkaj niaj klubanoj (inter kiuj mia edzino Katrin) jam dum jaroj laŭtlegas kaj surbendigigas MONATO-n por blindaj esperantistoj. Kiam ŝi estis leganta vian artikolon, la surbendiga teknikisto kaj la aliaj ĉeestantaj esperantistoj eĉ aplaŭdis pro ŝia kun emocio farita laŭtlegado. Ni rekomendas tute ĝenerale ke la estraro de UEA starigu kampanjan strukturon por la realigo kaj realigigo de ĉi tiu plano, kaj decidu pri la necesaj homaj kaj financaj rimedoj por ĝi.
2014. ápr. 3. 10:48
 12/21 Zoli1955 válasza:

Mit akar jelenteni ez a mondatod? Mi braunigigis mian padrinon la ...?

????

2014. ápr. 3. 10:51
 13/21 A kérdező kommentje:

<< Mi brunigigis mian padrinon la ... panon >>

Megbarníttattam anyámmal a... (pld kenyeret)

Azt értem, hogy így jó:

Mi igis mian padrinon brunigi la panon.

De elvileg az első verzió IS jó?

2014. ápr. 3. 21:05
 14/21 A kérdező kommentje:
A surbendigigas nekem ugyanolyan logikának tűnik....
2014. ápr. 3. 21:07
 15/21 A kérdező kommentje:

realigigas = megvalósíttat (?)

surbendigigas = szalagra vetet (?)

Ha az első -ig mindig tárgyasít, a második pedig mindig műveltet, akkor ez nekem kétféle jelentés ugyanarra a képzőre, sok más nyelv a kettőt teljesen különbözőképpen is fejezi ki.

Van ilyen, együtt lehet ezzel élni :) csak kissé furcsállom.

2014. ápr. 3. 21:12
 16/21 A kérdező kommentje:

Vagyis azóta hogy ezt írtam, kaptam olyan választ máshol, hogy a "Mi igas mian patrinon brunigi.." VAGY a "Mi igas la panon brunigita de mia patrino" feloldja a problémámat.

De amikor írtam, még abból indultam ki, hogy mivel a brunigigas, műveltető lévén, csak nézőpontnak (meg az adott nyelv logikájának) a kérdése, hogy a műveltetés tárgya (az anyám) a nyelvtani tárgy, vagy a tényleges cselekvés tárgya (a kenyér).

Azaz magyarán, simán úgy is értelmezhető lehetne a műveltető ige, hogy "kenyérpirításra vettem rá az anyámat", és ezzel a logikával nem a kenyér, hanem az anyám kellene tárgyesetbe tenni.

2014. ápr. 3. 21:35
 17/21 Zoli1955 válasza:
Arra vigyázz, hogy egy mondatban ne legyen két tárgy. Tehát a Mi igis mian patrinon brunigi la panon én elkerülném, mivel ugye eszperantóul eszperantóul elvileg szabad a szórend, s két különböző tárgy félreérthetővé teszi a mondatot. Helyett ezt javasolnám: Mi igis mian patrinon ke ŝi brunigu la panon.
2014. ápr. 10. 13:37
 18/21 A kérdező kommentje:

Ha a "ke" egyértelmű mondatrészhatárt képez, akkor ennyi erővel lehetne így is?

Mi igis mian patrinon ke brunigi la panon.

2014. ápr. 10. 15:37
 19/21 Zoli1955 válasza:
Ke után alárendelt tagmondat következik. Ott nem lehet főnévi igenév.
2014. ápr. 11. 13:16
 20/21 A kérdező kommentje:

Hát voltaképpen azt akartam kérdezni, (akkor fogalmazzuk így,) hogy a főnévi igenév kiválthat-e mellékmondatot, illetve lehet-e a mellékmondat állítmánya.

Ha a mondat "ke" nélkül helyes, akkor elméletileg igen.

(Ugyanis már az, hogy két állítmány van a mondatban, eleve azt kell jelentse, hogy két tagmondat is, illetve a műveltetés miatt még az is látszik, hogy ebből az egyiknek fő-, a másiknak alárendelt mellékmondatnak kell lennie.

2014. ápr. 11. 14:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!