Ezt tudja bármelyik másik nyelv is a magyaron kívül?
A leghosszabb visszafelé is értelmes mondat:
"Kis erek mentén, láp sík ölén, oda van a bánya rabja, jaj Baranyában a vadon élö Kis Pálnét nem keresik."
"nakaki yo no too no nemuri no mina mezame naminori fune no oto no yoki kana"
Ez egy létező japán vers, visszafelé is ugyanaz. Csak a felét értem, úgyhogy inkább nem fordítanám le, ha nem haragszol.
Itt van japán karakterekkel a wikipédián: [link]
Viszont van olyan, amit tényleg nem tud talán egyetlen más nyelv sem: a szórend abszolút nem kötött nálunk. Én pl tudok 7 olyan szót, amit akárhogyan raksz össze, értelmes, értelmezhető lesz:
én
ezt
egyszer
talán
mondtam
már
neked
Jó szórakozást!
semmiben sem különlegesebb a magyar, mint bármely másik nyelv.
mindegyik nelvnek vannak olyan sajátosságai, amelyek másokban nem találhatók meg.
pl. a német korlátlanul írja egy szóba a kifejezéseket, míg a magarnál van korlát, s.t.b. - ettől nem lesz a német nyelv különlegesebb, mint a magyar.
vagy más:
a magyarban is megvan az a jelenség, hogy egy betűsor (szó) különböző, egymástól teljesen független jelentéssel bír, de elbújhat az angol melett.
akkor most az angol nyelv különlegesebb, mint a magyar?
teljesen felesleges mindenáron bizonygatni, hogy a magyar bérmiben is különlegesebb lenne, mint bármely más nép. (mert nem az...)
Én egyetértek azzal, aki azt írta a magyar nem különlegesebb más nyelveknél és minden nyelvnek megvannak a sajátosságai.
Én az ilyen mondatokat egyébként butaságnak tartom, semmi értelme. És ha nagyon akarnék bele is tudnék kötni, hogy nem is helyes így. De végül is engem nem zavar, csak én nem derülök az ilyen mondatokon inkább untatnak és nem értem mire jók. Nem hoznak lázba. A németben is vannak érdekességek, a japánban is az angolban is és az összes más nyelvben is biztosan, csak nem vagyok mindegyikkel "jó kapcsolatban" :)))
Amúgy szerintem nem, ez nem jellemző a többi nyelvre szerintem a magyaron kívül nem fordul elő vagy csak nagyon keveseknél. Egyébként sincs még egy olyan "okos" nép, mint a magyarok..... szerintem. :D
Szerintem meg nagyon is jók anyelvi játékok.
Én már általánosban is szerettem a nyelvtant,igaz a tanárom remek kis feladványokkal szórakoztatott minket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!