Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért érzem úgy, hogy nem...

Miért érzem úgy, hogy nem ennek a nemzetnek vagyok a tagja?

Figyelt kérdés

Mi oka lehet, hogy nekem mindig is az az érzésem volt, hogy egy Hamburg környékéről származó német vagyok, nem pedig magyar? Tudtommal a rokonságomban nincsenek más országból származóak, csakis teljesen magyarok, viszont a dédszüleim közül az egyiknek német hangzású neve volt (Rosenheim), bár lehet, hogy csak a zsidó vallása miatt. Amiről tudok, hogy anyám apjának a szülei még az ukrán határnál éltek egy kis szabolcsi faluban, onnan kerültek át Zala megyébe, viszont nagyapán testvérei és gyerekei a mai napig ott élnek. És vannak x-edik unokatestvéreim Békés megyében, a román határ szélén. Ők állítólag több generáció óta ott élnek, így megeshet, hogy családba került egy román származású is, tehát ha mégis magyar vagyok, akkor szétszórtan, az ország különböző pontjaról származóknak a keveréke lennék.

Bár tudom, hogy sokaknak egyforma az összes európai, az összes ázsiai és az afrikai, de én annyit tanulmányoztam már a különböző népcsoportokat, mert egyszerűen ez a hobbim, hogy észrevettem, külsőre se igazán a magyarokra hasonlítok, sokkal inkább a németek és az oroszok vonásai látszódnak meg rajtam.

Alapfokon tanultam eddig németül, viszont a rokonaim mind németül beszélnek a legjobban a magyar mellett, még az idősebbek is. Németországban még nem jártam, így erről nincs személyes tapasztalatom, a viselkedésüket még nem ismerem.

Ezek alapján van értelme nekiállni egy családfa kutatásnak? Főleg, hogy a II. világháború alatt rengeteg papír megsemmisülhetett. Viszont szeretném kideríteni, hogy legalább az ükszüleim között voltak-e máshonnan származók. Nem azért, mert a magyarokat elítélem, és találni akarok valamit (egy német, egy osztrák, esetleg egy orosz, ukrán rokont), amivel bebizonyosodna, hogy külföldi vagyok, csak szeretném végre tisztán látni, hogy akkor honnan is származhatok.

Van értelme az egésznek, vagy hagyjam a fenébe? Bár ha ennyire nem érzem, hogy idevalósi lennék, akkor előbb-utóbb úgyis elmegyek innen. Vagy lehet, hogy pusztán csak annyira megtetszett, hogy manapság ennyi magyar vándorol ki a németekhez, hogy kezd ez rámragadni? Az igaz, hogy sokkal inkább lennék német állampolgár, mint magyar.

2014. febr. 10. 03:01
 1/4 anonim válasza:

en is ugyanigy erzem. En sem magyar vagyok hanem nemet. De nekem celom lenne kikoltozni majd valamikor.

mennyi idos vagy?

2014. febr. 10. 07:10
 2/4 anonim ***** válasza:

Akár ki fia is vagy, a családfakutatás nem rossz ötlet. Hátha tartalmaz az élet még számodra meglepetéseket.

Sok sikert hozzá! Kisvárdai vagy?

2014. febr. 10. 15:58
 3/4 A kérdező kommentje:
Amúgy lány vagyok, 20 éves, és nem kisvárdai. Zala megyében, a horvát határ mellett lakom.
2014. febr. 10. 17:28
 4/4 anonim ***** válasza:

Érdekes felvetés, amit írtál !

Pár gondolat eszembe jutott:

- Az eredeti" magyar" ázsiai génállomány már nincs jelen a mai magyar népben. Ezt a múltkor olvastam. Összehasonlították egy honfoglalás kori magyar előkelő sírjában talált géneket a mai átlaggal, abból állapították ezt meg. --- Ez azt is jelenti (amit amúgy is tudunk), hogy óriási mértékű keveredés volt a Kárpát medencében. Tehát szerintem nagyon kevés embernek vannak tiszta nemzeti ősei. Akár magyar, akár más népcsoportra értjük. (Viszont ez is mutatja, hogy nagyon sikeresen asszimiláltunk: 1680- ban a török kiverése után kb. 2 millió magyar maradt a tört. Magyarország területén és ez 1910-re már kb. 10 millió lett. Ezt nem tudtuk volna csak a születések útján elérni.)

- Ez az én esetemben is nagyon jól látható: Elvileg színmagyar vagyok, de ha jobban megnézzük, akkor kunok voltak az őseim, meg valami déli, fekete vonal is bejött nagyanyám révén. Hogy ez bolgár, török, roma, zsidó ??? Ki tudja!

- Amennyire lehet én is utánajártam, de dédszülői generációnál jobban nem tudtam. Talán személyesen a templomok anyakönyveiben lehetne, ha megvannak.

- Bár mint említettem magyar vagyok és annak is érzem magam, a mostani vezetőinket és közállapotainkat elnézve nekem is sokszor van az az érzésem, hogy "nem ide való vagyok". Fáraszt és undorít ez a közeg, ezek a vezetők. Ha fiatalabb lennék, már régen elmentem volna.

2014. febr. 11. 11:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!