I was kicked from work. I have been kicked from work. I got kicked from work. Melyik mit jelent?

Tudom, ezért kérdezem, mi a különbség köztük?
Melyik hivatalos?

I have been kicked from work. I got kicked from work.
meg nem halottam ezt a kifejezest
I got fired from my job, or I got laid off from my job

Semmit nem jelent, mert az angolban nincs ilyen kifejezés:) Nem tudom, hol olvastad, de hibás. Van olyan, hogy 'fired', 'sacked', 'given a sack' vagy 'made redundant', mind hasonló jelentéssel bír: kirúgták az illetőt.
A kérdésedre a válasz: I got fired. A got-os forma leginkább köznyelvben használatos sima passzív forma helyett. I was fired: valamikor régen kirúgták, de már nincs hatással a jelenre. I have been fired: itt a hatáson van a hangsúly, tehát ki lett rúgva, valószínűleg nincs munkája, de legalábbis már nem dolgozik a korábbi munkahelyén.

6-os alapvetően jókat írt. Annyival egészíteném csak ki, hogy valóban az általa listázott egyéb változatok a gyakoribban, a mai élő beszédben viszont a "kick" is már használatos "kirúg" értelemben (bár inkább slang, mint hivatalos). A "got" és a "was" itt gyakorlatilag ugyanaz, a "got" az említetteken kívül még abban is különbözik a létigés megoldástól, hogy a "get" állapot-VÁLTOZÁSt fejez ki, míg a léteige lehet simán egy tartós állapot is.
pl.
I was oppressed during my whole childhood. (tartósan)
My car got stolen yesterday. (itt meg hopp, ellopták az addig meglévő kocsit)
Mindkettő fenti múlt idő, tehát a szövegkörnyezete inkább egy történetmesélés részlete, ami valamikor a (távoli) múltban történt. Bár élő beszédben néha ezt is használják a Present Perfect ("have been") helyében, vagyis nemrég történt esményekre, amik kihatással vannak a jelenre. De tankönyv erre a Present Perfect használatosabb. :)

I got fired from my job for no reason... igy lenne a helyesen irva
I have been kicked from work. ... kirugtak a munkambol
egy angoltalan szo szeriniti forditas
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!