A be- igekötő túlzott használata?
Üdv!
Megfigyeltem, hogy mostanában - legfőképpen az egyszerűbb fiatalok között, de terjed más körökben - egyre gyakoribb a be- igekötő túlzott, helytelen használata. Sokszor látni ilyeneket, hogy bealszik, bekövet, "belájkol", bezuhan, bevállal, benézi, stb. Ezek némelyike helyes, de más értelemben, mint ahogy használják. Egyeseknél már fel sem tűnik, hogy a használatuk nem helyes: a nyelv befogadta őket. Mások teljesen hibásak, nyelvidegenek.
Mire vezethető vissza ez a jelenség?
Folytatás, nem akartam még elküldeni.
A másik oldala, hogy a gondolkodás alapvetően egy nyelven alapuló folyamat; ha a nyelv degenerációja, egyszerűsödése túlságosan nagyfokú, akkor sérül az adott anyanyelvű emberek szellemi teljesítménye, és ezzel együtt piaci versenyképessége is
Szerintem ezek a szavak bármilyen helytelenek is, tulajdonképpen új szavaknak tekinthetőek. Nem az igekötő miatt, hanem a jelentéstartalma miatt. És mint új szó, természetesen azonnal divatszónak is lehet nevezni, ami most hatalmas teret hódít, aztán vagy tényleg elfogadottá válik, vagy kikopik a napi használatból. A fiatalok szókincse, meg gondolkodásmódja is pont így fog vele együtt változni... 20 éve minden "kafa" volt, ma meg mindent "belájkolunk" 5 év múlva meg lehet, hogy nem "be", hanem "át".......-esnek a ló túloldalára :) Szerintem ezeken nem kell fennakadni. Hosszútávon nézve minden ilyen szó csak egy plusz színfolt a nyelvben, ami pozitív fejlődést jelent, nem pedig azt, hogy egyszerűsödne a nyelv.
De ha már a visszavezetés volt az eredeti kérdés, kiragadnék egyet a felsoroltak közül... Bealszik...
Amikor valaki Elalszik, akkor azt este, a párnái között, nyugodtan teszi. Amikor meg Bealszik, azt egy tanórán, vagy egy buliban teszi, amikor épp nem kellene.
Látva a különbséget a két jelentés között, szerintem -bármennyire is helytelen vagy nyelvidegen maga az összetétel- pont arra alakult ki, hogy a meglévő sok sok árnyalat között, egy újabbat is kitudunk vele fejezni.
Persze a "bekövet"-re már nincs ilyen jó ötletem, az valószínűleg az lesz, ami majd szépen kikopik, mert értelmetlen, és semmivel sem fejez ki sem többet, sem változatosabb jelentést...
De hát próbálkozni kell, úgy gyarapszik a nyelv, úgy szép az élet :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!