Miért "lagzi", miért nem "lakzi"?
Figyelt kérdés
A lagzi a lakodalom szó rövidült alakja. Logikai bukfencnek érzem, hogy a lak- szótag lag-gá vált a rövidült alakban. Mi ennek a nyelvészeti magyarázata?2013. nov. 14. 07:13
1/16 anonim válasza:
Zöngésedés miatt a lakzit is lagzinak ejtjük. Ezek rövidülések.
Ez olyan, mint a zsebkendő és azt rövidítve úgy mondjuk, hogy zsepi.
2/16 anonim 

válasza:

Az elsőnek igaza van. De ha megfigyeled, az emberek többsége nem zsebkendőt mond, hanem zsepkendőt.
3/16 anonim 

válasza:

Sőt a zsebkendő rövid alakja is zsepi, nem zsebi :D
4/16 anonim 

válasza:

Basszus csak most fogtam fel, hogy előttem ugyanezt írták, bocs az ismétlésért, még alszom félig..
5/16 A kérdező kommentje:
Tényleg, a zsepi is :)
Akkor a zöngésség miatt. Köszönöm szépen a válaszokat!
2013. nov. 14. 10:02
6/16 anonim 

válasza:

Ha jól emlékszem, ezt a suliban úgy tanították, hogy "teljes hasonulás", amikor már egy szó írása, írásmódja megegyezik a kimondáskor "hallott" szóval.
7/16 A kérdező kommentje:
VaZSgolyó? :)
2013. nov. 14. 10:17
8/16 anonim 

válasza:

VaZSgolyó = részleges hasonulás-nak tanították.
(Már akkor is hülyeségnek tartottam ezeket az elnevezéseket!)
9/16 anonim 

válasza:

A cipzár pedig valójában zipzár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!