Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Letezik olyan betu/hang ami...

Letezik olyan betu/hang ami nincs benne a magyar abc ben es nem is hasznaljuk? (Bov. Lent)

Figyelt kérdés

Pl. Az angolok eleg sok betut, hangot n3m hasznalnak pl. Cs, sz, ty, gy.... de mas nyelvekben vannak olyan betuk, hangok amiket a mqgyar nem hasznal? Ha igen, legyszi videot a kiejtessel kapcsolatban, elore is koszi!

Ui:ezeket ismerem de nem kulon hangok ha jol 5udom: ê, ë, ä, å, æ, â, ã, ß, î, ï, ñ........ itt vannak a tabomon :)

2013. okt. 1. 07:24
1 2 3
 11/26 hunbula ***** válasza:
kispalikee: csak a nem-rotikus nyelvváltozatok esetén van igazad. ;)
2013. okt. 2. 12:58
 12/26 anonim ***** válasza:

hunbula: én itt eltekintettem a nyelvváltozattól és az RP-t vettem alapul, de úgy más a kép, ha személyes preferencia alapján más nyelvjárásban írtad.

A kérdezőnek: rengeteg olyan hang van, amit nem tudunk kiejteni vagy nem pont úgy, ahogy egy anyanyelvi beszélő, mert gyermekkorban kialakulnak azok a hangok a fejünkben, amiket használunk, ehhez igazodunk.

2013. okt. 2. 13:12
 13/26 hunbula ***** válasza:
kispalikee Nagyon kiábrándulnál, ha azt mondanám, hogy az RP is egy nyelvváltozat? (Egy standard ugyan, de standard =/= language.) Egyébként valóban van személyes preferenciám GA-re, de ez a fenti tényt nem befolyásolja :)
2013. okt. 2. 15:07
 14/26 anonim ***** válasza:

<< Az angolok eleg sok betut, hangot n3m hasznalnak pl. Cs, sz, ty, gy.... >>

Közben rájöttél, hogy a HANGOKRÓL akartál kérdezni. (És most nem minősítem a hangnemet, ahogy "megköszönted" azokat a válaszokat, amik -- jogosan -- a betűkről érkeztek.)

Ami a fent említett HANGOKAT illeti, éppenséggel előfordulnak angolban, persze más a hozzájuk rendelt írásmód. Akkor most mi is a kérdés?

2013. okt. 2. 18:50
 15/26 anonim ***** válasza:
Vannak olyan hangok is, amit a magyar nem használ, például a már említett lengyel ł (przekreślone L vagy pedig L z kreską ukośną)...nem tudom elmagyarázni hogyan kell kiejteni, ha érdekel keresd meg a youtube-on. Egyébként akiknek a magyar az anyanyelvük, annak kicsit bonyolult ennek a hangnak a kiejtése, tapasztalatból mondom. :D
2013. okt. 2. 19:38
 16/26 anonim ***** válasza:
hunbula: Ezt nem tudom, miért írtad, de természetesen nem ábrándulnék ki, mert tisztában vagyok ezekkel a tényekkel. Már érettségis koromban is tudtam, mikor a magyar nyelvváltozatokról tanultunk. Engem csak az érdekelt, hogy az ominózus mondatot miért úgy írtad át, ahogy?
2013. okt. 2. 20:09
 17/26 anonim ***** válasza:

kispalikee:

Hunbula az amerikai nemzeti SZTENDERD angolt használta. Szíve joga. Az eredeti kérdésre válaszhoz ez senkit sem zavart rajtad kívül. Lépjünk már túl ezen az "az én angolom felsőbbrendűbb mint a tiéd" témán, és ne offoljuk már szét a témaszálat.

2013. okt. 3. 08:54
 18/26 anonim ***** válasza:
Úr isten, sejtettem, hogy ez lesz:( Feltettem egy egyszerű kérdést érdeklődve mindenféle előítélet nélkül és megy az oltás. Hol írtam olyat, hogy valamelyik 'angol' felsőbbrendű, mint a másik? Még jó, hogy arról írtam tavaly 10 oldalas beadandót, hogy nem kéne a különböző nyelvjárásokat lenézni.
2013. okt. 3. 09:00
 19/26 anonim ***** válasza:
Ha jól tudom a Tagalog ("Fülöp szigeteki") nyelv egyik FONÉMÁJA, azaz nem véletlenszerű hangváltozat hanem külön jelentésmegkülönböztető szerepű beszédhang az a néma torokzár (Glottal Stop) ami leginkább egy kisebb csukláshoz lehetne hasonlítani. Szóval az a "hang" fő jellemzője, hogy nincs hangja. De legalább könnyű "kiejteni". :D
2013. okt. 3. 09:02
 20/26 anonim ***** válasza:

Az ominózus ártatlan kérdés kíváncsiságból.

#5 << szerintem nem helyes az átírásod. >>

Na, szerintünk meg helyes. Pont. Nem szeretnék erről itt tovább vitát. Intézzétek magánban. Off topic OFF.

2013. okt. 3. 09:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!